Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporno preseljenje

SAD očekuje otvorenje veleposlanstva u Jeruzalemu u svibnju

Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock)
Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Sjedinjene Države će kako se očekuje otvoriti svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu u svibnju, rekao je američki dužnosnik u petak, a preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva preokret je u višedesetljetnoj američkoj politici.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je prošle godine da je SAD priznao Jeruzalem kao izraelski glavni grad, što je razljutilo čak i arapske saveznike SAD-a te izazvalo strah među Palestincima koji teže tome da istočni dio grada bude njihov glavni grad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Otvorenje veleposlanstva u svibnju predstavlja raniji rok od onoga što se očekivalo.

Tijekom govora pred izraelskim parlamentom prošli mjesec, američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da bi se to trebalo dogoditi do kraja 2019.

Otvaranje veleposlanstva vremenski se podudara sa 70. obljetnicom osnutka Izraela, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Izraelski ministar za obavještajne poslove Israel Katz u petak je čestitao američkom predsjedniku Trumpu u povodu najave da će američko veleposlanstvo preseliti u Jeruzalem na 70. obljetnicu Izraela.

"Nema većeg dara od toga! Najpravedniji i najispravniji korak. Hvala prijatelji!", napisao je na Twitteru Katz. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene