Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže mirnu tranziciju

SAD obećale pomoć sirijskoj oporbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozvale su režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenike da pristupe prijenosu vlasti i obećale da će pojačati pomoć oporbi.

'Mislimo da nije prekasno da Asadov režim počne planirati tranziciju koja će omogućiti prekid nasilja', rekla je Hillary Clinton na tiskovnoj konferenciji, dodajući da se 'ritam događaja u Siriji zahuktava'. SAD je zadnjih tjedana stalno isticao da sirijski predsjednik 'mora otići' i da će svakako biti isključen iz eventualnog razdoblja političke tranzicije u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SIRIJSKI PREDSJEDNIK ODGOVOR KOJI JE ZGROZIO SVIJET Asad o tome spava li noću Slika nije dostupna Primirje na pomolu Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o primirju

Clinton je ponovila da, nakon rusko-kineskog veta u UN-u na rezoluciju o Siriji 19. srpnja, SAD radi 'izvan Vijeća sigurnosti' kako bi 'poslao jasnu poruku (sirijskoj) oporbi'. No državna tajnica je usto pozvala oporbu da ne provodi odmazdu nad sadašnjim sirijskim čelnicima. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland također se zauzela za jedinstvo ako Asadov režim padne.

>> Iz sna probudili tisuće stanovnika i natjerali ih na bijeg

No Damask je, što se moglo i očekivati, odbio arapski prijedlog o Asadovu sporazumnom odlasku, a Sirijsko nacionalno vijeće opovrgnulo je da je spremno pristati da 'predstavnik režima' vodi zemlju u prijelaznom razdoblju, što je bio izjavio glasnogovornik te najveće oporbene organizacije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene