Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hagel i Brennan

SAD: Novi ministar obrane čovjek je kontroverznih stavova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama imenovao je u ponedjeljak bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra obrane, a svog savjetnika za borbu protiv terorizma Johna Brennana za direktora CIA-e, te pozvao Senat da hitro potvrdi njihova imenovanja.

Hagel, odlikovani veteran rata u Vijetnamu, zamijenit će u Pentagonu Leona Panettu. Kritičari su protiv njega već pokrenuli napade zbog stavova oko Izraela i Irana.

Brennan je iskusni dužnosnik CIA-e koji se 2008. povukao iz utrke za šefa američke Središnje obavještajne agencije, kada su se otvorila pitanja oko njegove uloge u agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

On bi trebao naslijediti umirovljenog generala Davida Petraeusa, koji je dao ostavku zbog izvanbračne veze sa svojom biografkinjom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Odboru za oružane snage Obamini ljudi u Kongresu odgovaraju na pitanja o napadu na Siriju Slika nije dostupna Uzbuna na Bliskom istoku Sirija: Ovo su 34 najvjerojatnije mete mogućeg američkog napada

>> Bijela kuća razmišlja o širokom nadzoru vatrenog oružja

Bivši republikanski senator Chuck Hagel u Pentagon donosi borbeno iskustvo iz Vijetnama, kritičnost prema američkoj politici u Afganistanu i napetosti u odnosima s vlastitom strankom, pišu američki mediji.

John Brennan iza sebe ima bogato obavještajno iskustvo, donekle zasjenjeno spornim sudjelovanjem u agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista.

Hagel je na Capitol Hillu stekao reputaciju neovisnog senatora, spremnog zauzeti kontroverzne stavove, pa i suprotne onima koje dijele njegovi kolege republikanci. Stoga se nekoliko vodećih republikanskih zastupnika već usprotivilo njegovoj nominaciji koju je predsjednik Barack Obama službeno objavio u ponedjeljak navečer, prenosi CNN.

Ako Senat potvrdi njegovu nominaciju, glavni Obamin savjetnik za vojna pitanja postat će čovjek koji je jednom prikom rekao da je zbog iskustva u Vijetnamu spreman učiniti sve kako bi spriječio rat. Kao zastupnik u Senatu, Hagel se protivio slanju vojnika u Irak i Afganistan.

Kritičari ga opisuju kao suviše miroljubivog, pristaše kao umjerenog političara u vojnim pitanjima, dok se on sam naziva pacifistom.

"Ja sam tvrdokorni realist. Razumijem svijet onakav kakav jest. No, rat je užasna stvar. Tu nema slave, samo patnje", rekao je Hagel u svojoj biografiji iz 2006.

Kao senator, Hagel je glasovao protiv sankcija Iranu uz obrazloženje da je radije za izravne pregovore. Također je podupirao pregovore s Hamasom, militantnim palestinskim pokretom i davao brojne izjave koje su kritičari ocijenili kao nedostatak potpore Izraelu, dugogodišnjem i snažnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Hagel je podupirao staru politiku Pentagona "Don't Ask, Don't Tell" prema gay vojnicima, a na udaru gay aktivista našao se 1998. kada je doveo u pitanje može li američki veleposlanik postati netko tko je "neskriveni i agresivni gay", za što se naknadno ispričao, piše CNN.

Na mjesto šefa CIA-e trebao bi doći John Brennan, čovjek s 25-godišnjm stažom u američkoj obavještajnoj službi i zamjenik predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Po pisanju portala Politico, bio je duboko uključen u Obaminu politiku agresivne uporabe bespilotnih letjelica protiv terorista u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i drugdje.

Spominjao se kao mogući kandidat za šefa CIA-e na kraju prvog Obaminog mandata, ali ispao iz utrke nakon što su ga liberali optužili da je sudjelovao u ispitivanju osumnjičenih terorista "waterboardingom" - simulacijom pogubljenja utapanjem i drugim agresivnim metodama u mandatu bivšeg predsjednika Georgea Busha.

U pokušaju da umiri aktiviste za ljudska prava i ostale koji su prije četiri godine bili protiv Brennana, Bijela kuća izdala je priopćenje u kojem stoji kako se zauzimao za to da se borba protiv terorizma pažljivo kontrolira, provodi u skladu s pravnim načelima i bude što transparentnija.

Prije dolaska na mjesto Obamina savjetnika u kampanji 2008., Brennan je više od 20 godina bio analitičar u CIA-i i šef agencijske ispostave u Saudijskoj Arabiji.

U Bushevu mandatu obavljao je dužnost zamjenika izvršnog direktora CIA-e, a kasnije direktora Nacionalnog centra za protuterorizam, navodi Politico. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene