Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvor iz američke administracije

'SAD nije podigao optužnicu protiv Assangea i ne traži izručenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč tvrdnjama Juliana Assangea da Washington traži njegovo izručenje, izvori u američkoj administraciji i europskim vladama kažu da SAD nije podigao optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa te da ne pokušava zatražiti njegovo izručenje.

Osim toga, dužnosnici u administraciji američkog predsjednika Baracka Obame podijeljeni su oko toga bi li bilo mudro sudski goniti Assangea, rekli su izvori, i vjerojatnost da će SAD podići optužnicu protiv njega čini se da je sve manja, a ne veća.

Obamina administracija je priopćila da je Assangeova sudbina u rukama Velike Britanije, Švedske i Ekvadora.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Afera WikiLeaks Hoće li Assange biti izručen SAD-u? Osnivač WikiLeaksa oglasio se putem videolinka iz zatvora

>> Predsjednik Ekvadora: Optužbe protiv Assangea nisu zločin u Latinskoj Americi

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih bilješki stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe. On negira optužbe iz Švedske, a najviše strahuje da bi na koncu mogao završiti u SAD-u gdje bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene