Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećava se broj snaga

SAD: Neki iranski brodovi u Zaljevu opremljeni su velikim bojevim glavama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je povećao broj svojih snaga u Perzijskom zaljevu i pripremio brodove koji bi mogli biti korišteni u samoubilačkim napadima, ali američka mornarica može spriječiti blokadu Hormuškog tjesnaca, rekao je Zapovjednik američkih pomorskih snaga zaljevu.

'Povećali su broj podmornica i broj jurišnih brodova. Neki od manjih brodova su opremljeni velikim bojevim glavama koje mogu biti upotrijebljene kao eksplozivne naprave za samoubilačke napade', izjavio je viceadmiral Mark Fox. Dodao je da Iran ovog trenutka raspolaže s deset manjih podmornica.

Istaknuo je da SAD s velikom pozornošću prati razvoj iranskih raketa velikog i malog dometa, balističkih projektila srednjeg i velikog dometa i, naravno, razvoj nuklearnog programa.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Iran tvrdi da može napasti SAD

Poručio je da je američka mornarica spremna za slučaj napada ili drugih incidenata u Perzijskom zaljevu te da ima široki raspon opcija koje može ponuditi američkom predsjedniku. Dodao je, međutim, da prioritet u smirivanju napetosti treba dati diplomaciji.

Iran je u posljednje vrijeme više puta prijetio da će blokirati plovidbu brodova u Zaljevu ili napasti američke snage, ako zbog sankcija bude prekinuta njegova trgovina naftom ili ako bude napadnut njegov sporni nuklearni program.

SAD i EU su iranskoj centralnoj banci uvele nove sankcije koje otežavaju zemljama da Iranu plate naftu koju od njega uvoze, a Iranu da plati robu koju on uvozi. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene