Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Press o američkom 'paklenom' planu:

'SAD namjerava natjerati 40 zemalja da priznaju Kosovo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do početka Generalne skupštine UN-a Amerikanci planiraju natjerati bar još 40 zemalja da priznaju Kosovo i tako spriječe Srbiju da osigura većinu za novu rezoluciju o Kosmetu, ali Beograd im sprema kontru, piše srbijanski Press.

Zasjedanje Generalne skupštine je planirano za 15. rujna, a do tada bi Kosovo trebalo priznati najmanje 110 zemalja. Do sada ga je priznalo 69 zemalja. Srbija pak namjerava zatražiti usvajanje nove rezolucije za obnavljanje pregovora o statusu te države ili, kako piše Press, njihove pokrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To su naši prijatelji" VIDEO Vučić u novom obraćanju izvijestio javnost o velikom koraku: "Mogu vam otkriti..." Aleksandar Vučić O ratnoj odšteti kasnije Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

'Prvi okršaj Srbije i SAD-a trebao bi se dogoditi krajem srpnja u Ugandi, na summitu Afričke unije. Kako velik broj zemalja Afrike nije priznao Kosovo, očekuje se da će upravo na tom summitu SAD pokušati natjerati članice Afričke unije da ga priznaju. Za Kosovo će tamo lobirati i Francuska', rekao je sugovornik Pressa iz diplomatskih krugova.

'Amerikanci spremaju čak 45 do 50 država da priznaju Kosovo. Time bi SAD i Kosovo imali između 110 i 120 glasova u UN-u. Što je dovoljno da proguraju rezoluciju za legalnost Kosova, a možda i za stolicu u UN-u. S druge strane, tu je inicijativa EU-a i Srbije za pisanje nove rezolucije, jer Europskoj uniji ne odgovara konflikt sa Srbijom', uvjeren je Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

Međunarodni sud pravde u četvrtak popodne će u Hagu priopćiti mišljenje da li je samoproglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom. Srpski političari očekuju da će mišljenje biti pozitivno za Srbiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene