Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Nakon 140 godina primjereno obilježen masakar nad Indijancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pune 142 godine nakon što je dobrovoljačka milicija američke savezne države Colorado na spavanju masakrirala 150 Indijanaca iz plemena Arapaho i Čejena, većinom žena i djece, u subotu je na mjestu pokolja u Sand Creeku otvoreno spomen obilježje žrtvama tog osvetničkog pohoda koji je dugo slavljen kao pobjeda snaga Sjevera u američkom Građanskom ratu.

Otvaranjem Nacionalnog spomen područja masakra u Sand Creeku, 260 km jugoistočno od Denvera, odana je počast ubijenima 29. studenoga 1864.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv uništenja šuma Google pokrenuo kulturnu kartu indijanskog plemena Slika nije dostupna Putovanje Peruom Saznajte kako se živi na plutajućim otocima

Želeći se osvetiti za indijansko ubojstvo nekoliko naseljenika, oko 700 pripadnika dobrovoljačke milicije pobilo je gotovo sve u selu, većinom žene i djecu.

Potomci nekih od žrtava bili među više stotina ljudi koji su se u subotu okupili na mjestu pokolja na brežuljcima jugoistočnog Colorada, gdje je uz potok na mjestu nekadašnjeg sela podignuto desetak indijanskih šatora.

Nakon molitve i blagoslova za američke vojnike u Iraku, pripadnici plemena Arapaho i Sjevernih Čejena, pjevali su tradicionalne pogrebne napjeve uz bubnjeve.

"Ovo je mjesto sramote, no konačno je primjereno obilježeno", izjavio je za CNN David Halas, bivši državni povjesničar Colorada.

Pripadnici plemena kažu kako još uvijek mogu čuti dječji plač kada psjete mjesto pokolja u Sand Creeku.

"Ako je bilo divljaka taj dan, oni nisu pripadali indijanskom
narodu", kazao je na svečanosti bivši republikanski senator u
Coloradu, Ben Campbell Noćni konj, pripadnik plamena Sjevernih Čejena.

Napad u Sand Creeku tretiran je u Washingtonu kao kriminalni čin nedugo nakon što se dogodio. Kongres je proveo istragu i osudio ga, a tadašnji predsjednik SAD Abraham Lincoln smijenio je guvernera Colorada Johna Evansa.

Svjedoci u istrazi su potvrdili kako je pleme na Sand Creeku bilo miroljubivo i da nije bilo umiješano u ubojstvo naseljenika, što je znao i vođa dobrovoljačke milicije, pukovnik John Chivington.

No stanovnici Denvera i lokalni tisak su nakon pohoda slavili
Chivingtona kao heroja, strahujući da će snage Konfederacije (Jug) koristiti Indijance kao saveznike u borbama protiv njih u Građanskom ratu.

Na spomeniku Građanskom ratu, podignutom u Denveru 1909., Sand Creek je uvršten na popis velikih pobjeda Unije (Sjever). Godine 2002. dodana je spomen ploča s opisom pokolja, koja je donekle ispravila nepravdu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene