Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu sigurni

Liječnici trudnicama prepisuju opioidne analgetike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svaka peta trudnica u Sjedinjenim Državama dobit će za bolove opioidni analgetik, unatoč činjenici da liječnici nisu sigurni kakav je njihov utjecaj na plod, pokazalo je novo istraživanje.

Studija objavljena prošli tjedan u časopisu Obstetrics and Gynecology pokazala je da je 2007. gotovo 23 posto od 1,1 milijun trudnica dobilo recept za opioidni lijek protiv bolova, dok je 2000. taj postotak bio 18,5 posto.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada Slika nije dostupna MOŽE STVORITI I OVISNOST Pijete paracetamol? Studija pokazala da utječe na psihu uz neobične reakcije

Autor studije, Rishi J. Desai iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital očekuje da će doći do dodatnog porasta tog trenda, ali ne u takvom opsegu. 'Činjenica da gotovo jedna od pet trudnica uzima opioide tijekom trudnoće je definitivno začuđujuća', rekao je.

Istraživanje: Vožnja bez pojasa opasnija za trudnice

Te brojke su zabrinjavajuće i za Joshuu A. Copela, profesora ginekologije, porodništva i reproduktivne medicine na Yaleu.

'Stvarno je čudno čuti o tako raširenom uzimanju narkotika u trudnoći kada vidim toliko trudnica koje se boje hoće li im naštetiti šalica kave', rekao je on za The New York Times. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene