Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv ruskih investicija

SAD kritiziraju Dodikova proruska stajališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki otpravnik poslova u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill u srijedu je kritizirao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegovih stalnih pokušaja da promiče ruske interese u regiji, ocijenivši kako je slučaju BiH najbolje rješenje približavanje Europskoj uniji.

Hill se tijekom dana u Banjoj Luci sastao s entitetskim dužnosnicima i predstavnicima političkih stranaka, no izbjegao je susret s Dodikom, kojega američka diplomacija u BiH drži u svojevrsnoj izolaciji već gotovo dvije godine zbog ocjene da ne ispunjava dana obećanja i koči reformske procese, a posebice približavanje NATO-u.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..."

Hill, koji je trenutačno najviše rangirani američki diplomat u BiH jer nova veleposlanica Maureen Cormack dužnost preuzima tek u siječnju, novinarima je u srijedu kazao kako je besmisleno to što Dodik uporno zastupa projekte poput plinovoda Južni tok, odnosno njegova odvojka koji bi se gradio na teritoriju RS.

"Nema nikakvog smisla da vlasti RS promiču taj dio Južnog toka. Jasno je zašto bi to podržavao Gazprom i ruski veleposlanik, no nema smisla da to rade vlasti RS", izjavio je Hill.

Dodik na 'ratnoj nozi': 'Amerikanci lažu i pripremaju urotu za BiH izbore'

On je ustvrdio kako ruske investicije nisu te koje mogu bitno pomoći BiH i promijeniti gospodarsko stanje u njoj, a dokazom za to smatra dugogodišnji skroman obujam vanjskotrgovinske razmjene između te dvije zemlje.

"Ukoliko želite otvaranje novih radnih mjesta, morate raditi na tome da se dođe do EU. Iako Dodik to neće javno priznati, siguran sam da mu je to jasno kao i stručnjacima koji ga okružuju", poručio je američki diplomat.

Dodik je proteklih mjeseci snažno zagovarao gradnju kraka Južnog toka ka BiH s ciljem da on prolazi kroz istočnu Bosnu prema Semberiji i potom ka Banjoj Luci. Taj dio BiH nema plinsku mrežu, no vlasti RS do sada nisu pokazale nikakvo zanimanje da plinofikaciju provedu spajanjem na već postojeći plinovod kojim se taj energent u BiH također dobavlja iz Rusije.

Nakon što je Gazprom objavio da odustaje od Južnog toka Dodik je za sve okrivio EU. "Nije fer od EU ovo što radi", izjavio je u utorak Dodik najavljujući kako će u RS-u ipak nastaviti s pripremama za gradnju Južnog toka jer računaju da će "idućih mjeseci ili godina" on ipak postati stvarnost.

Vlasti Federacije BiH ranije su odbile dati suglasnost za priključenje BiH Južnom toku dok se ne riješi pitanje spajanja plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj, pravcem od Zenice do Slavonskog Broda, jer su ocijenile kako je od strateškog interesa osigurati diverzificiranje izvora opskrbe plinom.

Ukoliko bi se BiH spojila na plinsku mrežu u Hrvatskoj otvorila bi se mogućnost dobave plina iz mreže plinovoda EU, što s postojećim plinovodom oslonjenim samo na Rusiju nije moguće.

Dodik je ranije ove godine najavio kako će iskoristiti svu političku moć ne bi li prisilio Federaciju BiH na prihvaćanje Južnog toka, zaprijetivši kako će u protivnom blokirati donošenje bilo kakvih odluka u državnom parlamentu.

Ta je tema sada očevidno skinuta s dnevnog reda, a ministar energetike i rudarstva Federacije BiH Eldar Trhulj ocijenio je kako su dugoročna rješenja za taj entitet, ali i za cijelu BiH, Jadranski plinovod (TAP), ali i terminal ukapljenog plina na Krku.

"LNG terminal na Krku je projekt od bitnog značenja za BiH", kazao je Trhulj kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene