Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uđite u EU'

SAD: Korupcija prijeti demokracijama središnje i istočne Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka diplomacija upozorila je da nekim demokracijama središnje i istočne Europe prijeti korupcija.

Pozvala je sve zemlje te regije koje nisu u EU-u da prihvate europske vrijednosti i uđu u Uniju.

'U trenutku kada se trudimo da prevladamo stara neprijateljstva i da dovršimo demokratsku kartu Europe, moramo neutralizirati druge otrove koji u prevelikoj mjeri prijete mladim europskim demokacijama: a riječ je o korupciji', rekla je zamjenica američkog državnog tajnika za europska pitanja Victoria Nuland.

'Povjerenje ljudi u vlade koje su izabrali erodira diljem središnje i istočne Europe, jer birači smatraju da čelnici zemalja u kojima žive najprije misle na vlastite interese, stavljajući ih ispred interesa vlastita naroda', rekla je diplomatkinja u govoru održanom pred radnom skupinom Atlantskoga vijeća u Washingtonu.

'Korupcije na ubojit način uništava demokratske snove', rekla je Nuland, dodavši kako je 'kvaliteta demokracije i pravne države u Europi i u Euroaziji duboko podijeljena i nejednaka'.

Podsjetila je i na povijesni trenutak koji je pred Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom, zemljama koji bi tijekom summita o Istočnom partnerstvu EU-a trebale potpisati sporazum o partnerstvu u Vilniusu 28. i 29. studenoga.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Sve se ispituje Velika čistka! Ukrajinska policija istražuje desetke slučajeva u vojsci: "U ovom trenutku to je iznimno strašan zločin" Nikola Baketa - 3 POLITIČKA ANALIZA Baketa: ''Dio građana prepoznaje korupciju, ali su je skloni tolerirati. No, najlakše je kriviti građane''

>>Evo gdje je Hrvatska na ljestvici percepcije o korupciji!

'SAD pozdravlja europski izbor ovih triju država', rekla je najviša američka dužnosnica zadužena za Europu. No Kijev se u srijedu "udaljio" od spomenutog sporazuma s EU-om, ne donijevši na izvanrednoj sjednici parlamenta nikakvu odluku koja bi bivšoj premijerki Juliji Timošenko, oporbenoj političarki koja je u zatvoru, omogućila odlazak na liječenje u inozemstvo.

Europa se, kazala je Nuland, nada da će na idućoj sjednici 19. studenoga ukrajinski parlament takvu odluku ipak donijeti.

'Nadamo se da će ukrajinski čelnici donijeti pravednu i povijesnu odluku koja se tiče svih 45 milijuna stanovnika te zemlje', rekla je. Nuland je pozdravila i odluku Srbije i Kosova o poduzetom koraku koji te dvije države vodi prema međusobnom izmirenju te njihove čelnike pozvala da u potpunosti prihvate europske institucije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene