Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije dan glas žrtvama'

SAD: Jeremićevu smo raspravu bojkotirali jer je bila huškačka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik UN-ove Opće skupštine Vuk Jeremić izrazio je žaljenje zbog bojkota rasprave o međunarodnim kaznenim sudovima koju su bojkotirale neke zemlje, uključujući SAD.

SAD je kao 'huškačku' bojkotirao raspravu o radu međunarodnih kaznenih sudova pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku u srijedu, koju je sazvao predsjednik skupštine Vuk Jeremić, a čija je jedina svrha, po mišljenju nekih zemalja, bila negodovanje zbog tretmana Srba na sudovima za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Ne odustaje od posjeta Beogradu Izetbegović: S Nikolićem ću neke stvari raspraviti licem u lice

Neki diplomati UN-a optužili su Jeremića, srbijanskog političara i bivšeg ministra vanjskih poslova te zemlje, da koristi Opću skupštinu za svoju vlastitu i promociju svoje zemlje.

>> Incident usred Nikolićevog govora o Haškom tribunalu

Jeremić je u intervjuu za Reuters rekao kako smatra da je rasprava bila uspješna, ali i ocijenio 'vrijednim žaljenja' to što neke važne zemlje, poput SAD-a, nisu sudjelovale.

Europske i druge zapadne zemlje izjavile su da je rasprava u srijedu o međunarodnoj pravdi bila loše prikriveni pokušaj napada na Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, koji Srbija kritizira. Jordan i Kanada pridružile su se SAD-u u bojkotu rasprave.

'SAD se nimalo ne slaže s odlukom predsjednika Opće skupštine da danas održi neuravnoteženu, huškačku tematsku raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u procesu pomirbe i neće u njoj sudjelovati', rekla je Erin Pelton, glasnogovornica američke misije pri Ujedinjenim narodima.

'Mi vjerujemo da su ad hoc međunarodni kazneni sudovi i druge pravosudne međunarodne institucije u Ruandi, bivšoj Jugoslaviji, Sijeri Leoneu i Kambodži presudni u nastojanjima da se prekine nekažnjavanje i pomogne tim zemljama da ostvare novu, pozitivniju budućnost', rekla je Pelton.

Dodala je da je posebice problematično to što rasprava 'nije uspjela dati primjeren glas žrtvama tih zločina'.

Jedan visoki zapadni diplomat, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Jeremić odlukom da organizira raspravu 10. travnja, na dan osnutka NDH, uspio postići da 'cijeli događaj prođe u srbijanskom tonu'.

Dodao je da je Jeremić odbio promijeniti datum održavanja unatoč tome što ga je za to zamolio niz izaslanstva. Jeremić je to potvrdio za Reuters, ali je jasno rekao da taj datum smatra prikladnim jer privlači pozornost na zločine iz vremena nacizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene