Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u Siriji

'Ovo što rade razdire dušu. To je poklon Islamskoj državi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države sasvim blizu prekida dijaloga s Rusijom o sirijskom sukobu, nakon nastavka rata u Alepu.

"Mislim da smo sasvim blizu prekida dijaloga jer je to iracionalno nakon ovakvih bombardiranja", rekao je glavni američki diplomat odgovarajući na pitanje na konferenciji istraživačkog instituta u Washingtonu, dan nakon slične prijetnje koju je u telefonskom razgovoru uputio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

"Nema potvrde ni naznake ozbiljnosti onoga što se trenutačno događa", rekao je Kerry smjerajući na Rusiju, saveznika sirijskog režima, ali je nije izrijekom spomenuo.

"Sada moramo neko vrijeme razmišljati o alternativama, osim ako zaraćene strane jasno ne kažu da su voljne razmisliti o djelotvornijem pristupu", upozorio je John Kerry, ne rekavši kakve bi to bile "alternative" za kojima bi američka administracija posegnula radi pronalaženja izlaska iz sirijske krize.

Kerry je u srijedu izravno zaprijetio Lavrovu da će prekinuti svaku suradnju ako se ne zaustavi pokolj u Alepu.

Deset dana nakon neuspjeha zadnjeg primirja, američki državni tajnik je nazvao ruskog kolegu kako bi mu dao do znanja da se "SAD sprema na prekid bilateralne suradnje s Rusijom o Siriji, ponajprije na uspostavi zajedničkog centra" za vojnu suradnju protiv džihadista predviđenog ugovorom koji su Kerry i Lavrov potpisali u Ženevi 9. rujna, navodi se u izvješću State Departmenta objavljenom u srijedu.

John Kerry koji je bio vidljivo iscrpljen zadnjih tjedana, mjesecima je teško radio na uspostavi suradnje s Rusijom radi pronalaženja rješenja za sirijsku tragediju.

SAD smatra da je bombardiranje Alepa "poklon" Islamskoj državi

Sjedinjene Države ocijenile su u četvrtak da su sirijski i ruski napadi na Alep poklon militantima Islamske države.

"Ovo što Assad i Rusija rade u Alepu razdire dušu", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power. "Ovo što rade znači ne samo propast za tu zemlju... nego će izazvati novi izbjeglički val i još veću radikalizaciju."

"Ovo što rade poklon je ISIL-u (Islamskoj državi) i Fronti Nusra, skupinama koje, tvrde, žele zaustaviti", kazala je.

Rusija je također optužila SAD za "de facto potporu terorizmu" u Siriji.

Washington prijeti da će prekinuti pregovore s Rusijom o Siriji ako borbe ne prestanu.

Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft rekao je novinarima da je vrijeme da se "prijeđe na drugu vrstu diplomacije", ukazujući na Vijeće sigurnosti.

Odbacio je također ruski prijedlog da se u Alepu proglasi 48-satni humanitarni prekid vatre. UN od srpnja traži da se svaki tjedan borbe prekinu na dva dana kako bi se omogućila dostava pomoći opkoljenim područjima. "Ruski prijedlog zamišljen je da dobro zvuči, ali i da im omogući da nastave bombardiranje", rekao je.

Glavni podtajnik UN-a za humanitarna pitanja Stephen O'Brien pozvao je VS UN-a u četvrtak da prestane tolerirati kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Siriji.

"Istočni Alep u ovom trenutku nije na rubu ponora, nego hrli u nemilosrdan bezdan humanitarne katastrofe kakvu u Siriji još nismo vidjeli", rekao je.

"Jedino sredstvo odvraćanja koje preostaje, čini se, je odgovornost pred sudom javnosti i gađenje, jer je očito da ništa drugo ne uspijeva zaustaviti to namjerno, nezasluženo krvoproliće", smatra on.

Francuski veleposlanik Francois Delattre rekao je da je počeo konzultacije s nekim članicama Vijeća sigurnosti o nacrtu rezolucije kojom bi se pokušalo uvesti prekid vatre u Alepu.

Power je kazala da još nije vidjela nacrt teksta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene