451705
451705
451705
451705
451705

SAD, Japan i Južna Koreja razmatraju nove mjere protiv Sj. Koreje

  • , 27.09.2016., 22:43
  • Autor:
  • komentara

SAD, Japan i Južna Koreja rade na tome da presjeku Sjevernoj Koreji priljev prihoda od prodaje ugljena i radnika u inozemstvu i razmatraju daljnje zajedničke korake nakon zadnjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, rekao je u utorak jedan visoki američki dužnosnik.

 
 
 
 
Sjeverna Koreja, Kim Jong Un (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja, Kim Jong Un (Foto: AFP)

Daniel Russel, pomoćnik američkog državnog tajnika za istočnu Aziju, rekao je da tri zemlje napreduju u ključnim pitanjima, uključujući blokiranje sjevernokorejske trgovine oružjem i oduzimanje zastava sjevernokorejskim brodovima.

"Usredotočili smo naše napore na prekidanje izvora prihoda za nezakonite nuklearne i raketne programe sjevernokorejskog režima, uključujući prihode od trgovine ugljenom i od sjevernokorejskih radnika u inozemstvu", rekao je Russel na saslušanju u Kongresu.

"Naše tri zemlje nastavit će povećavati troškove Sjevernoj Koreji i ciljati njezine prihode i ugled dok ne donese stratešku odluku da se vrati ozbiljnim pregovorima o denuklearizaciji i poštuje svoje međunarodne obveze", rekao je.

Pregovara se i o mogućoj novoj UN-ovoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je 9. rujna izvela novi, do sada najveći nuklearni pokus.

Russel je u petak rekao kako vjeruje da će se uskoro postići dogovor koji će uvesti nove i postrožiti postojeće sankcije.

Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji usvojenoj u ožujku, nakon četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa u siječnju, izuzelo je iz trgovinskih sankcija izvoz ugljena i nekih drugih minerala kako bi se Sjevernoj Koreji omogućilo preživljavanje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se