Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ne ruše sirijsku vladu

SAD: Jačanje demokracije ne znači i rušenje vlasti u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države odbacile su tvrdnje da rade na rušenju sirijske vlade, ističući da samo podupiru demokratske težnje naroda u zemlji gdje je tisuće prosvjednika zahtijevalo smjenu predsjednika Bašara al Asada na sprovodu 17 žrtava stradalih u prošlotjednim neredima u gradu Homs.

Pozivajući se na izjave aktivista za zaštitu ljudskih prava agencija Reuters objavila je da je na nedjeljnom prosvjedu u Homsu poginulo ukupno 17 protivnika režima. Nerede u kojima su stradali izazvala je smrt pritvorenog plemenskog vođe u Homsu, oko 165 kilometara udaljenom od Damaska. Skupine za ljudska prava kažu kako su Asadove snage sigurnosti od početka prosvjeda 18. ožujka ubile veliki broj ljudi. Službena politika, međutim, za nasilje okrivljuje 'naoružane bande', a ministar unutarnjih poslova prosvjede je u ponedjeljak nazvao 'oružanom pobunom' koja zahtjeva 'oštriji odgovor'.

Unatoč sve žešćim službenim sirijskim izjavama američki State Department ustvrdio je da ne radi na podrivanju vlade u Damasku. Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner to je izjavio odgovarajući na pitanje novinara The Washington Posta koji se pozvao na dokumente objavljene na WikiLeaksu prema kojima je SAD tajno podupirala sirijske opozicijske skupine. Toner je kazao da poticanje demokratskih procesa ne znači nužno i rušenje postojeće vlasti. No, sirijska vlada na takav oblik pomoći gleda kao na prijetnju, dodao je Toner. Pojasnio je da SAD nastoje unaprijediti demokraciju u Siriji kao i u mnogim drugim svjetskim zemljama.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

Financiranje oporbenih političara

Prema diplomatskim bilješkama objavljenima na WikiLeaksu State Department je potajno financirao sirijske političke oporbene skupine i srodne projekte, uključujući i satelitski kanal koji emitira protuvladin televizijski program. Satelitski kanal Barada TV, smješten u Londonu, počeo je emitirati u travnju 2009., ali je nedavno pojačao svoje operacije kako bi izvještavao o masovnim prosvjedima za rušenje autokratskog režima Bašara al Asada.

SAD je počeo financirati sirijske oporbene političare u vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha, nakon zamrzavanja političkih veza s Damaskom 2005., a ta financijska potpora nastavljena je i pod predsjednikom Barackom Obamom, iako je njegova administracija nastojala obnoviti odnose s Asadom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene