Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje izvješće

SAD žestoko ''napada'' Iran: ''Ostaju prva zemlja u svijetu koja podržava terorizam i prijete interesima SAD-a''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je vodeća zemlja u svijetu kada se radi o podržavanju terorizma, optužile su u srijedu Sjedinjene Države u svom godišnjem izvješću o terorizmu, prvom koje je objavila administracija Donalda Trumpa.

U tom godišnjem pregledu stanja koje redovito objavljuje State Department američka diplomacija također zaključuje da se globalno prošle godine broj terorističkih napada i žrtava smanjio.

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice'' Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Ta kompilacija, koja se s nestrpljenjem očekivala u svijetu, pokriva 2016. godinu dakle odnosi se na razdoblje prije predsjednika Donalda Trumpa, odnosno na vrijeme dok je još njegov prethodnik Barack Obama bio u Bijeloj kući.

Washington je još jednom uzeo za cilj "Iran koji ostaje 2016. prva zemlja u svijetu u podržavanju terorizma, a skupine kojima pomaže Iran i dalje imaju kapacitete prijetiti interesima SAD-a i njihovih saveznika".

Iran je od 1984., kao i Sirija i Sudan, na američkom popisu država koje "podupiru terorizam".

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a također optužuje Teheran za potporu terorističkim skupinama poput libanonskog šijitskog Hezbolaha.

"Iako je broj terorističkih napada i broj žrtava terorizma pao na svjetskoj razini 2016., drugu godinu zaredom, terorističke skupine nastavljaju iskorištavati područja bezvlađa kako bi proširile svoju moć", kaže Washington.

U tom smislu "Islamska država u Siriji i u Iraku ostaje i dalje najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti", dodaje State Department, ali navodi i Al Qaidu i Hezbolah. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene