Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od pregovora

SAD i Sjeverna Koreja sukobili se oko nuklearnog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja i SAD razmijenili su u utorak na konferenciji u Ženevi optužbe da si predstavljaju vojnu prijetnju, a izaslanik Pjongjanga rekao je da nikada neće pregovarati o svojem nuklearnom arsenalu.

Rasprava pri UN-u počela je kada je američki izaslanik rekao da je američki prioritet zaštita SAD-a i njegovih saveznika od "sve veće prijetnje" Sjeverne Koreje. SAD je spreman upotrijebiti "sve svoje kapacitete", kazao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood rekao je pred UN-ovom Konferencijom za razoružanje da je "put za dijalog i dalje opcija" za Pjongjang, ali i naglasio da Washington ništa neće pokolebati da se brani od prijetnje Sjeverne Koreje.

"Sjevernokorejski balistički i nuklearni programi velike su prijetnje za cijeli svijet", rekao je Wood.

"Njezini nedavni testovi interkontinentalnih projektila još su jedan primjer njezina opasno nepromišljenog ponašanja koje destabilizira regiju i šire", rekao je, upozorivši da je Sjeverna Koreja otvoreno kazala da svojim projektilima želi gađati SAD, Južnu Koreju, i Japan.

"Glavni prioritet mojeg predsjednika ostaje zaštita domovine, američkog teritorija i naših saveznika od sjevernokorejske agresije", rekao je.

"I dalje smo spremni upotrijebiti sve svoje kapacitete protiv sve veće prijetnje Sjeverne Koreje", naglasio je.

Sjeverna Koreja neće pregovarati o nuklearnom oružja

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Choi rekao je da su mjere koje njegova zemlja poduzima da bi ojačala svoje nuklearne kapacitete za odvraćanje i razvije interkontinentalne projektile "opravdana i legitimna opcija".

"Sve dok američka neprijateljska politika i nuklearna prijetnja budu neosporni, Sjeverna Koreja neće nikada staviti svoju nuklearnu silu koja služi za odvraćanje i samoobranu na pregovarački stol niti imalo popustiti na putu jačanja svoje nuklearne sile", rekao je.

Glede zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe započete u ponedjeljak upozorio je: "Vojna avantura koja je u tijeku sigurno će dodati benzina na vatru i dodatno pogoršati sadašnju napetu situaciju."

Na četverosatnom sastanku govorili su predstavnici 20-ak zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Australiju i Južnu Koreju. Svi su kritizirali sjevernokorejski nuklearni program. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene