Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od pregovora

SAD i Sjeverna Koreja sukobili se oko nuklearnog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja i SAD razmijenili su u utorak na konferenciji u Ženevi optužbe da si predstavljaju vojnu prijetnju, a izaslanik Pjongjanga rekao je da nikada neće pregovarati o svojem nuklearnom arsenalu.

Rasprava pri UN-u počela je kada je američki izaslanik rekao da je američki prioritet zaštita SAD-a i njegovih saveznika od "sve veće prijetnje" Sjeverne Koreje. SAD je spreman upotrijebiti "sve svoje kapacitete", kazao je.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood rekao je pred UN-ovom Konferencijom za razoružanje da je "put za dijalog i dalje opcija" za Pjongjang, ali i naglasio da Washington ništa neće pokolebati da se brani od prijetnje Sjeverne Koreje.

"Sjevernokorejski balistički i nuklearni programi velike su prijetnje za cijeli svijet", rekao je Wood.

"Njezini nedavni testovi interkontinentalnih projektila još su jedan primjer njezina opasno nepromišljenog ponašanja koje destabilizira regiju i šire", rekao je, upozorivši da je Sjeverna Koreja otvoreno kazala da svojim projektilima želi gađati SAD, Južnu Koreju, i Japan.

"Glavni prioritet mojeg predsjednika ostaje zaštita domovine, američkog teritorija i naših saveznika od sjevernokorejske agresije", rekao je.

"I dalje smo spremni upotrijebiti sve svoje kapacitete protiv sve veće prijetnje Sjeverne Koreje", naglasio je.

Sjeverna Koreja neće pregovarati o nuklearnom oružja

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Choi rekao je da su mjere koje njegova zemlja poduzima da bi ojačala svoje nuklearne kapacitete za odvraćanje i razvije interkontinentalne projektile "opravdana i legitimna opcija".

"Sve dok američka neprijateljska politika i nuklearna prijetnja budu neosporni, Sjeverna Koreja neće nikada staviti svoju nuklearnu silu koja služi za odvraćanje i samoobranu na pregovarački stol niti imalo popustiti na putu jačanja svoje nuklearne sile", rekao je.

Glede zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe započete u ponedjeljak upozorio je: "Vojna avantura koja je u tijeku sigurno će dodati benzina na vatru i dodatno pogoršati sadašnju napetu situaciju."

Na četverosatnom sastanku govorili su predstavnici 20-ak zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Australiju i Južnu Koreju. Svi su kritizirali sjevernokorejski nuklearni program. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene