Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi krug razgovora

SAD i saveznici tražit će prekid obogaćivanja urana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i njezini saveznici zahtijevat će da Iran zaustavi obogaćivanje urana na višu razinu i odmah zatvori podzemno nuklearno postrojenje u novom krugu razgovora sljedećeg tjedna o Teheranovu nuklearnom sporu sa Zapadom, rekao je visoki američki dužnosnik.

Pregovori između Irana i svjetskih sila, SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Britanije i Njemačke, nastavak su razgovora koji su propali prije više od godine dana, i održat će se 14. travnja u Istanbulu, objavio je u nedjelju glasnogovornik EU-ove visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame nastoji odrediti okvire za ovaj sastanak za koji kaže da bi mogao predstavljati Teheranovu posljednju mogućnost da nuklearni spor riješi diplomatski.

Visoki američki dužnosnik rekao je u nedjelju da će jedan od kratkoročnih prioriteta biti privoljeti Iran da se suglasi da odmah zatvori nedavno dovršeno postrojenje Fordow, izgrađeno ispod planine u blizini svetog grada muslimana šijita Qoma.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Donald Trump tijekom intervjua O nuklearnom ratu VIDEO "Svi u ovoj sobi trenutačno su u velikoj opasnosti": Trump opet šokirao gledatelje

U cjelosti prekidanje proizvodnje urana

Drugi ključni početni zahtjev Washingtona i njegovih saveznika Iranu bit će da u cijelosti prekine proizvodnju urana obogaćenog na 20 posto, rekao je dužnosnik administracije.

Nuklearne bombe zahtijevaju uran obogaćen na 90 posto, ali veći dio napora potrebnog da se to postigne učinjen je kad se dostigne njegova 20 postotna čisoća. Iran i dalje prkosi tvrdeći da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju energije i izotopa za medicinsku uporabu, a ne pravljenje bombe.

Vijeće sigurnosti UN-a međutim zahtijeva potpuni prekid obogaćivanja, kako na 20 postotnu tako i 3,5 postotnu razinu, a Washington je dao do znanja da je njegov širi cilj postići da Iran poštuje te zahtjeve.

Obama je izvršio pritisak na američkog saveznika Izrael da se uzdrži od bilo kakvog preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja kako bi dao više vremena sankcijama i diplomaciji da djeluju. On je međutim takođe izjavio da vojna akcija ostaje mogućnost kao posljednje sredstvo. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene