Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održavaju se od 1976.

SAD i Južna Koreja počeli vojne vježbe: Sudjeluje oko 17.500 američkih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja i SAD počeli su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe, a južnokorejski predsjednik Moon Jae In zatražio je od Pjongjanga da tu činjenicu ne koristi kao izliku za vršenje pritiska.

Više desetaka tisuća vojnika sudjeluje u vojnoj vježbi "Ulchi Freedom Guardian" (UFG). Većinom temeljena na kompjuterskoj simulaciji, odvija se u Južnoj Koreji i trebala bi trajati dva tjedna.

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu'' Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Dvoje saveznika predstavljaju te manevre kao obrambene, ali su u očima Pjongjanga one provokativno uvježbavanje invazije njegova teritorija. Svake godine Pjongjang prijeti vojnom odmazdom.

Ovogodišnje vježbe održavaju se u kontekstu pogoršanih tenzija i retoričkog rata između Washingtona i Pjongjanga.

Pjongjang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u srpnju za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je "svim mogućim sredstvima" Sjevernoj Koreji.

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In istaknuo je da je vježba UFG-a "potpuno obrambene prirode". Pjongjang se time ne smije "služiti kao izlikom za provokacije koje bi pogoršale situaciju".

Vojne vježbe potječu iz 1976., prema imenu generala koji je branio bivše korejsko kraljevstvo od kineskog zavojevača.

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene