Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulacija valutnim tečajem

SAD i EU pozvali gospodarske velesile da ne ulaze u monetarni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i Europska unija opetovale su poziv najvećim gospodarstvima da ne ulaze u utrku s devalvacijama svojih valuta i da ne manipuliraju valutnim tečajem.

Treba 'se kloniti politika konkurentne devalvacije i valutnih tečajeva koji nisu odraz gospodarskih pokazatelja', istaknuli su obraćajući se svojim partnerima u G20, u zajedničkoj izjavi nakon summita EU-SAD u Lisabonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči G20 summita Merkel s Erdoganom - prvi susret nakon zahlađenja odnosa Slika nije dostupna Suradnjom protiv IS-a G20 počeo minutom šutnje za žrtve u Parizu i obećao snažan odgovor teroristima

U tom se dokumentu Amerikanci i Europljani vraćaju temama sa susreta na vrhu G20 održanog 12. studenoga u Seulu, gdje su se obvezali da će 'ići prema sustavima tečaja koje određuje tržište'.

'Potvrđujemo svoje zalaganje i potičemo partnere u G20 da promiču uravnotežen rast i da vode politike koje će sprječavati nepodnošljive neravnoteže', pišu nakon tog summita američki predsjednik Barack Obama i predsjednici EU-a Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso.

>> 'Rat valutama podsjeća na 20-e prošlog stoljeća'

U izjavi također ističu svoju 'odlučnost da odbace protekcionizam kako bi odgovorili na izazove što ih postavljaju naša gospodarstva'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene