Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD i Bašar al-Asad

Bez suradnje: Ruski plan za okončanje rata u Siriji raspada se po šavovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski plan da uspostavi međunarodno sigurne patrolirajuće zone u Siriji nije dobio odobravanje sirijske vlade.

Sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada odbija da UN ili međunarodne snage nadgledaju primjenu sporazuma o uspostavi "sigurnosnih zona" kojeg su potpisali Rusija, Turska i Iran, kazao je u ponedjeljak sirijski ministar vanjskih poslova.

Ne prihvaćamo da Ujedinjeni narodi ni međunarodne snage preuzmu ulogu monitoringa dogovora“, izjavio je u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Uvjeravanje SAD-a

Novi plan je bio da se stvore četiri različite sigurnosne zone unutar Sirije, koje bi bile povezane i kontrolirane od strane Sirijsko-arapske vojske i nekolicine pobunjeničkih skupina. Cilj plana je dogovorno utvrditi da neće biti dozvoljeno korištenje nasilja unutar zona.

Rusija je pokušala proširiti ovu zabranu na zračne napade, što je konkretno usmjereno na SAD, pošto Amerikanci nisu potpisali dogovor. Čak se i ruski ministar Sergej Lavrov zaputio prema Washingtonu kako bi raspravio čitavu situaciju s državnim tajnikom, Rexom Tillersonom, te ne bi li dobio i pristanak SAD-a.



Podsjetimo, dogovor je prvotno propao nakon što je Rusija u travnju obustavila komunikaciju sa SAD-om pošto je SAD bombardirao sirijsku vojnu bazu kao odgovor na napad kemijskim oružjem za koji odgovornom smatra sirijsku vojsku.

(Ne)sporazum o „deeskalaciji“

Rusija, Iran i Turska usvojili su 4. svibnja u Astani ruski plan o uspostavi sigurnih zona u Siriji kako bi se u više regija uspostavio trajni prekid vatre, no SAD do sada nije potvrdio da želi sudjelovati u tom sporazumu. Šefovi izaslanstava triju zemalja tada su potpisali "memorandum o uspostavi zona bez nasilja u Siriji".

"Zone deeskalacije", kako ih se naziva u dokumentu, trebale bi se uspostaviti na području pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, u dijelovima pokrajine Homs na jugu i oporbenoj enklavi Istočna Ghouta, nedaleko od Damaska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene