Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren put

SAD: Financijska reforma prošla zadnju prepreku u Senatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o financijskoj reformi u četvrtak je prošao posljednju prepreku u američkom Senatu, što je otvorilo put za konačno prihvaćanje najsveobuhvatnije izmjene propisa na Wall Streetu od velike depresije 1930-ih.

Sa 60 glasova za i 38 protiv, Senat je kvalificiranom, tropetinskom većinom prihvatio da se zaključi rasprava o zakonu i prijeđe na glasovanje. Zastupnici su najavili konačno glasovanja za danas poslijepodne, po lokalnom vremenu, a predsjednik Barack Obama zakon bi trebao potpisati ovoga vikenda. 'To je veliki pothvat, povijesni po svojim razmjerima, s kojim se uspostavlja struktura što će nam omogućiti da u budućnosti probleme svedemo na minimum', izjavio je predsjednik senatskog odbora za bankarstvo Christopher Dodd, demokrat koji je glavni pokrovitelj zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija U SAD-U Izbjegnuta blokada Vlade: ''Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje...'' Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo

Prihvaćanje zakona predstavlja veliku pobjedu za Obamu, koji je u predizbornoj kampanji obećao izmjenu zakonske regulative kao odgovor na financijsku krizu 2008., u kojoj je država izdvojila 700 milijardi dolara za sanaciju banaka i drugih financijskih institucija. Predstavnički dom Kongresa prihvatio je prijedlog zakona o financijskoj reformi 30. lipnja. Većina republikanaca u Senatu glasovala je protiv zaključenja rasprave o zakonu, tvrdeći kako zakon ne ide dovoljno daleko da spriječi buduće proračunske sanacije tvrtki s Wall Streeta, te da stvara novu birokraciju, osnivanjem agencije za zaštitu potrošača pri središnjoj banci - Federalnim rezervama.

Senator Richard Shelby, najviše rangirani republikanac u odboru za bankarstvo, nazvao je zakon 'zakonodavnim čudovištem na 2300 stranica'. 'Zakon stvara ogromnu novu birokraciju s malo odgovornosti i ozbiljnosti. Vjerujem da on potkopava konkurentnost američkog gospodarstva', kazao je Shelby. Demokrati su osigurali potrebnih 60 glasova pridobijanjem republikanskog senatora Scotta Browna iz Massachusettsa, te senatorica Olympie Snowe i Susan Collins iz Maina ovoga tjedna, a zauzvrat su ublažene neke odredbe s kojima se bankama priječi da na burzi spekuliraju sa svojom imovinom.

Za razliku od proceduralnog glasovanja o zaključenju rasprave o zakonu, za konačno izglasavanje zakona potrebna je samo obična većina. Zakon, na temelju paketa reformi koji je Obama predstavio u lipnju 2009., uspostavlja mehanizam za likvidaciju posrnulih financijskih tvrtki čiji bi krah uzdrmao tržišta, te uvodi vijeće financijskih regulatora koji će nadzirati poslovanje financijskih tvrtki s aspekta sustavnog rizika za gospodarstvo. Zakonom se također pojačava nadzor nad tržištem financijskih derivata - ugovora čija vrijednost proizlazi iz dionica, obveznica, kredita, valuta i roba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene