Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok tjedan dana

U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio mjeru kojom je u zadnji tren izbjegnuta djelomična blokada federalnih vlasti, no samo za tjedan dana što je vrijeme u kojem se mora sklopiti dogovor da bi se izbjegao 'shutdown'.

Donji dom Kongresa u četvrtak je usvojio mjeru kojom se za tjedan dana odgađa prijetnja djelomične paralize rada federalnih vlasti u vrijeme kampanja za predsjedničke izbore.

Mjeru još treba potvrditi Senat što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom. Dogovor osigurava produženje financiranja do 8. ožujka, čime se izbjegava blokada rada brojnih državnih agencija i javnih usluga.

Zastupnici bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu uporno sprečavaju usvajanje proračuna za 2024., iako je fiskalna godina počela još 1. listopada.

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola Na razini EU-a "Kad piješ, onda vozi": Prijedlog novih pravila za vozače zgrozio političare, stručnjake i javnost

Stoga SAD funkcionira trenutno donošenjem serije mini zakona kojima se proračun svaki put produžava za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci.

U slučaju da rok istekne što Amerikanci nazivaju 'shutdown', popis posljedica paralize rada je dugačak: kontrolori leta ostali bi bez plaće, nacionalni parkovi bez novca za održavanje, zaustavilo bi se funkcioniranje administracije...

Ovo je četvrti put od listopada da se rok pomiče.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Mini proračun, kojeg najprije usvaja Zastupnički dom a potom Senat, na kraju potpisuje predsjednik Joe Biden.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o proračunu za ovu godinu vrijednom 1.59 trilijuna dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 milijarde dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene