Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD će srušiti pokvareni špijunski satelit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon planira projektilima srušiti pokvareni američki špijunski satelit koji bi početkom ožujka trebao pasti na Zemlju, izjavili su danas američki dužnosnici, prenosi CNN.

Pokvareni satelit veličine manjeg autobusa, težak 2,3 tone, trebao bi pasti na Zemlju u prvom tjednu ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video simulacija udara rakete u špijunski satelit Slika nije dostupna Pentagon: Rušenje špijunskog satelita možda večeras

Američka ratna mornarica namjerava ga srušiti prije toga projektilima more-zrak ispaljenim s krstarice i razarača u vodama sjeverozapadno od Havaja, kazali su dužnosnici pod uvjetom da ostani neimenovani, jer Pentagon i NASA taj plan danas trebaju objaviti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Mornarica bi ispalila tri modificirana projektila presretača tipa SM-3, s dodatnim gorivom i novim 'softwareom' kako bi dosegli satelit u orbiti, navodi u izvješću ABC News.

'Prozor' za rušenje satelita otvorit će se idućeg utorka 19. veljače i trajat će četiri do pet dana, kazali su stručnjaci.

Rušenje satelita u svemiru posebno je osjetljivo nakon kontroverze koju je 2007. pratilo kinesko rušenje pokvarenog meteorološkog satelita, što je izazvalo kritike SAD i drugih zemalja. 

Glavni problem tada bile su krhotine nastale uništenjem kineskog satelita.

Špijunski satelit pod oznakom US 193, lansiran u prosincu 2006., sa složenom opremom i tajnim senzorom za fotografiranje, vrijednima više milijardi dolara, nikada nije dostigao željenu orbitu, glavni kompjutor mu je otkazao neposredno nakon lansiranja i kontrola nad njim je izgubljena, a Pentagon ga je početkom 2007. proglasio potpunim gubitkom, navode američki dužnosnici.

Nije poznato na koje bi područje trebali pasti njegovi ostaci, nakon sagorijevanje u atmosferi, ako ne bude prethodno uništen projektilima, no procjenjuje se da bi ono bilo površine od nekoliko stotina četvornih kilometara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene