Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripadnik paravojne policije

SAD će deportirati muškarca iz Ohija optuženog za sudjelovanje u masakru u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac iz Ohija optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u srbijanskom masakru 8000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici bit će deportiran iz SAD-a prema sporazumu o priznanju krivnje u četvrtak na američkome Saveznom sudu.

Vlada SAD-a optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio, kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene Države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva"

Dragić (42) jedan je od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiju koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD.

Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče kako su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson.

Tijekom rata u Bosni 1992. do '95. oko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u srpnju 1995., i to je najgore masovno ubojstvo na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene