Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD će danas ukloniti Sjevernu Koreju s popisa sponzora terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Busheva administracija planira u subotu ukloniti Sjevernu Koreju s popisa zemalja koje su pokrovitelji terorizma, nakon što je dobila jamstva da će na Pjongjang pristati na inspekciju svoji nuklearnih kapaciteta, izvijestio je Associated Press.

Američki predsjednik George W. Bush u petak je potpisao uredbu, kako bi od propadanja spasio sporazum po kojem je Sjeverna Koreja pristala napustiti svoj program razvoja nuklearnog oružja, kazali su diplomati upoznati s tim pitanjem.

Pročitajte i ovo Lidija Brković i Damir Plesac UPS! Sve snimili upaljeni mikrofoni: Nakon burne presice ravnateljica DZS-a oprala koordinatora - "Nisi samo trebao reći ovo za..." Slika nije dostupna SUŽIVOT S MJERAMA Donosimo popis svih lokacija na kojima se u Hrvatskoj možete testirati na koronavirus

Uklanjanje je privremeno i Sjeverna Koreja će biti ponovo stavljena na State Departmentov popis 'država pokrovitelja terorizma' ako ne dopusti inspekcije, kazali su diplomati pod uvjetom da ostanu neimenovani jer administracije još nije objavila taj korak.

Do očekivanog uklanjanja s popisa dolazi u trenutku kada Sjevera Koreja priprema reaktiviranje svog onesposobljenog nuklearnog reaktora u Yongbyonu i druge provokativne akcije, uključujući protjerivanje nuklearnih inspektora UN-a i pokusno ispaljivanje balističkih projektila, što je povećalo napetosti i zaprijetilo krhkom sporazum o nuklearnom razoružanju.

Najavljenom potezu SAD prethodila je intenzivna rasprava u Washingtonu i konzultacije s partnerima iz šestostranih pregovora - Kinom, Južnom Korejom, Rusijom i Japanom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene