Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

SAD: Bush potpisao sporni zakon o prisluškivanju bez naloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush potpisao je zakon s kojim je obnovljeno važenje propisa za vladin program prisluškivanja i zajamčen imunitet telekomunikacijskim tvrtkama koje pomažu vladinim službama pri špijuniranju Amerikanaca, kada se sumnja na terorističke aktivnosti.

Zakon, poznat po kratici FISA, oko kojeg su se dugo lomila koplja u Kongresu, te u političkim i pravnim krugovima u SAD-u, Bush je nazvao "zakonom međašem koji je životno važan za sigurnost američkog naroda".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush potpisao sporni zakon o financiranju rata Slika nije dostupna Bush potpisao akt kojim se poziva na primanje Hrvatske u NATO

Bush je potpisao zakon na svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, dan nakon što mu ga je Senat poslao na odobrenje. U Kongresu s demokratskom većinom, gotovo je godinu dana trajala rasprava o pravilima za nadzor i programu prisluškivanja bez sudskog naloga, koji je uveden nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Bila je to bitka između brige za privatnost i građanske slobode na jednoj strani, te želje da se spriječe teroristički napadi i straha demokrata da će biti prikazani kao slabi u zaštiti zemlje, na drugoj, izvijestili su američki mediji.

Prihvaćanje zakona je velika pobjeda za Busha, nepopularnog predsjednika na kraju mandata, koji je unatoč tome uspio nadjačati Kongres u svim pitanjima nacionalne sigurnosti i obavještajnim sporovima.

Bush je rekao da je napad 11. rujna 2001. "zauvijek promijenio zemlju" i naučio obavještajnu zajednicu da mora znati s kime razgovaraju neprijatelji Amerike i što govore.

"Nakon 11. rujna malo je tko mogao zamisliti da ćemo mi stajati ovdje sedam godina kasnije, bez novog napada na američko tlo. Činjenica da teroristi nisu uspjeli ponovo napasti naše obale ne znači da su naši neprijatelji odustali", naglasio je Bush.

On je ocijenio kako zakon pruža vladi potrebna sredstva za borbu protiv terorizma, bez narušavanja građanskih sloboda Amerikanaca.

Američka unija za civilne slobode već je i prije potpisivanja zakona najavila da će ga osporavati pred sudom.

Za Zakon je u srijedu u Senatu glasovao i vjerojatni predsjednički kandidat demokrata Barack Obama, iako mu se ranije protivio. Taj zaokret, koji je samo jedan u nizu Obaminog repozicioniranja prema političkom centru kako se približavaju opći izbori 4. studenoga, politički analitičari su ocijenili načinom da izbjegne ili ublaži napade republikanaca u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Na svečanosti potpisivanja FISA zakona bili su potpredsjednik SAD Dick Cheney, ministar pravosuđa Michael Mukasey, nacionalni obavještajni direktor Mike McConnell te desetak zastupnika u Kongresu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene