Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saakašvili: Treba nam Marshallov plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili ocijenio je u razgovoru za njemački radio Deutschlandfunk da je za pokretanje gospodarstva te zemlje potreban "novi Marshallov plan", javljaju agencije.

"Treba nam novi Marshallov plan za Gruziju kako bi gospodarstvo ponovo stalo na noge", rekao je Saakašvili u vezi s američkim planom za pomoć obnovi razorene Europe nakon Drugog svjetskog rata, kako prenosi France Presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapadni promatrači: Izbori u Gruziji bili su pošteni Slika nije dostupna Saakašvili dobiva predsjedničke izbore u Gruziji?

"Htjeli bismo da se Europa i Sjedinjene Države obvežu da će podupirati Gruziju i da ulaganja neće odlaziti drugamo", dodao je za taj javni radio.

Saakašvili je usto predložio da se u Gruziju pošalju međunarodne mirovne snage kako bi se zemlja zaštitila "od nove ruske agresije" i kako bi se "stotine tisuća ljudi protjeranih iz Abhazije i Južne Osetije u punoj sigurnosti mogli vratiti kući".

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata jedna velika europska zemlja si je "pripojila dio teritorija susjedne zemlje", negodovao je predsjednik uprijevši prstom u Ruse koji, kako je rekao, "misle da će Europa podići malo prašine a onda sve zaboraviti".

Gruzijski predsjednik je upozorio da Rusija, na krilima svog vojnog uspjeha, "neće ostati na ovome", prenosi dpa.

"Ono što je Rusija učinila potkopava i razara cjelokupni poredak u Europi nakon Drugog svjetskog rata i nakon Hladnoga rata", kazao je.

Rusija je ocijenila da je Gruzija ranjiva i da nije pod NATO-ovom zaštitom, rekao je Saakašvili otvoreno pozivajući da se njegova zemlja primi u zapadni vojni savez.

Rusija je "još uvijek veoma nerazvijeno društvo" čiji su vojnici "gladni i u oskudici", dodao je, ustvrdivši ipak kako "dugoročno neće biti problema s Rusima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene