Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saakašvili: Rusi žele srušiti gruzijsku Vladu, zanimaju ih energetski putevi, a ne Osetija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili rekao je danas da Rusija želi smijeniti njegovu vladu i kontrolirati puteve za tranzit energenata te dodao da su u sukobu s Rusijom, u kojem je srušeno "80 do 90" ruskih borbenih zrakoplova, 90 posto gruzijskih žrtava civili, javljaju agencije.

"Naši su gubici uglavnom civili. Devedeset posto naših žrtava su civili", rekao je Saakašvili na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Slika nije dostupna 'Stanje je napeto' Ruski obavještajac upozorava na opasnost od novog rata u Gruziji

Gruzija je ranije objavila da vojnici čine 80 posto svih žrtava rusko-gruzijskog sukoba.

"Gruzijci su srušili između 80 i 90 ruskih borbenih zrakoplova, a nekoliko stotina ruskih vojnika ubijeno je", rekao je nadalje Saakašvili o sukobu Tbilisija i Moskve oko Južne Osetije, prenosi AFP.

Rusko zapovjedništvo objavilo je da su gubici ruske vojske u Južnoj Osetiji 18 mrtvih, 52 ranjena i četiri srušena zrakoplova.

General Anatolij Nogovicin, donačelnik glavnog stožera ruskih snaga rekao je da se 14 vojnika smatra nestalima.

Rusija "želi smijeniti vladu u Tbilisiju", rekao je nadalje Saakašvili. "Nije njima do Južne Osetije ... njima je do kontrole energetskih puteva", rekao je gruzijski predsjednik.

Glavnim naftovodom kroz Gruziju doprema se nafta iz Azije na Zapad, piše agencija Reuters.

U izjavi u nedjelju navečer, prof. Jelena Jurišić, kazala je da se postojećim putevima zasad doprema tek manji dio energenata na Zapad, a izgradnja infrastrukture kojom bi se energenti dopremali tako da zaobiđu teritorij Rusije, tek je u planu.

Saakašvili je kazao da su ruski tenkovi odbačeni od gruzijskoga grada Gorija kad su se nalazili na udaljenosti od samo 5 kilometara.

Dopisnik Reutersa piše kako nije vidio kako ruski tenkovi napreduju prema Goriju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene