Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa

Sa 1.639 oboljelih SAD pretekao Meksiko, prva smrt u Kanadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke zdravstvene vlasti do petka su zabilježile 1.639 oboljelih od svinjske gripe, ili 743 više nego dan ranije, u 43 države, navodi Središte za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC).

Sjedinjene Države sada imaju više potvrđenih slučajeva ove bolesti od Meksika, koji se dosad smatrao najteže pogođen epidemijom. Meksiko je u petak imao 1.319 zaraženih, po posljednjim podatcima. U prethodnom izvješću iz SAD objavljenom u četvrtak govorilo se o 896 zaraženih u 41 od 50 država u zemlji. Broj mrtvih u SAD-u i dalje je isti: umrle su dvije osobe u Teksasu, dijete iz Meksika i mlada tridesetogodišnja žena koja je već imala zdravstvenih problema. Gotovo dvostruko veći broj žrtava 'ne znači da se epidemija brže širi, već da se bolest brže otkriva', rekao je zamjenik direktora CDC-a Dave Daigle.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Prva smrt zbog svinjske gripe u Kanadi

Jedna je žena umrla u kanadskoj pokrajini Alberti, pošto se zarazila virusom svinjske gripe A(H1N1), što je prva žrtva te bolesti u Kanadi, objavile su petak zdravstvene vlasti u toj zemlji. 'Alberta potvrđuje prvi smrtni ishod zbog virusa gripe H1N1', rekao je Andre Corriveau, čelnik javnog zdravstva u toj pokrajini, dodavši da je bolesnica bolovala od kroničnih bolesti.

Točna uloga virusa u smrti bolesnice 'nije jasna' i ona se još ispituje, dodao je čelnik. Riječ je o tridesetogodišnjakinji koja nije boravila u Meksiku. Isprva se govorilo o starijoj ženi. Corriveau je rekao da je potvrđeno devet novih slučajeva gripe, među kojima je i umrla tridesetogodišnjakinja, čime se broj oboljelih u toj pokrajini popeo na 42. Po posljednjim podatcima, u Kanadi su sada 224 osobe zaražene virusom svinjske gripe, od kojih je jedna umrla. Svi oboljeli imaju blaži oblik bolesti, osim jedne djevojčice, također u Alberti, čije je zdravstveno stanje ocijenjeno 'teškim'. No njezino se stanje popravilo, objavile su zdravstvene službe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene