Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik Kim Jong-ila

S. Koreja spremna za izvanredni kongres komunističke stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja dovršila je pripreme za izvanredno zasjedanje komunističke stranke, na kojemu treba pripremiti izbor najmlađeg sina Kima Jong-ila za predsjedničku dužnost, ali još se ne zna kad će kongres početi, rekli su stranim agencijama neimenovani južnokorejski izvori.

Na tom kongresu Korejske radničke stranke, kako joj je službeni naziv, najvećem nakon 1966., treba, kako pišu službeni sjevernokorejski mediji, izabrati 'vrhovno stranačko tijelo'. Analitičari očekuju da će izaslanici najmlađeg sina Kima Jong-ila, Jong-una, potvrditi za nasljednika svog oca, kojemu je 68 godina i veoma je bolestan, na vodeću dužnost jedine komunističke dinastije u svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predao 12 tisuća potpisa Unuk Josipa Broza u Srbiji osniva komunističku partiju Slika nije dostupna Pojavio se sin Kim Jong-Ila VIDEO: Impresivna vojna parada Sjeverne Koreje

Kao i svi politički događaji u toj izoliranoj zemlji, zasjedanje je obavijeno najvećom tajnom. Još se ne zna kad će početi i koliko će trajati. Čak i ako bude imenovan za mogućeg nasljednika, najmlađi sin Kima Jong-ila, školovan u Švicarskoj, kojemu je, pretpostavlja se, 27 godina i čija nijedna fotografija nije objavljena izvan zemlje, mogao bi još neko vrijeme biti u očevoj sjeni.

Moćni Jang Song-thaek, šurjak Kima Jong-ila, te osobe bliske njegovu sinu, trebali bi na zasjedanju biti promaknuti na visoke stranačke dužosti kako bi se osigurao miran prijenos ovlasti. Posjet Kima Jong-ila Kini u kolovozu u društvu Jong-una neki su analitičari protumačili kao pripremno putovanje uoči izbora. U prigodi susreta s kineskim predsjednikom Huom Jintaom Kim je istaknuo kako je potrebno pripremiti dolazak 'budućeg naraštaja'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene