Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Satelitske snimke pokazuju

Satelitske snimke S. Koreje: Ubrzali pripreme za lansiranje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove satelitske snimke pokazuju kako je Sjeverna Koreja ubrzano nastavila s pripremama za lansiranje raketa dugog dometa.

Analiza objavljenih fotografija sugerira da je Pjongjang 'poduzeo opsežnije pripreme za planirano lansiranje rakete u travnju nego što se ranije mislilo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šetvrto testiranje oružja Sjeverna Koreja opet lansirala rakete: Putanja projektila kratkog dometa nepoznata Slika nije dostupna Potencijalni put projektila Pogledajte 3D animaciju lansiranja sjevernokorejske rakete!

>> Odavde bi Sjeverna Koreja trebala lansirati rakete!

Vjeruje se kako snimke, koje je 28. ožujka objavio DigitalGlobe, pokazuju mobilni radar koji je neophodan za bilo kakvo lansiranje kako stoji na kraju neasfaltiranog puta koji vodi do ulaza u Tongchang-ri. Čini se kako prikolica ima antene, pa strčnjaci smatraju kako se radi o radarskom sustavu za praćenje koji za vrijeme lansiranja inženjerima daje ključne informacije o performansama raketnih motora, navigacijskom sustavu, itd.

Sjeverna Koreja spremna je za lansiranje između 12. i 16. travnja te tvrde kako će lansirati znanstveni satelit kako bi nadgledali usjeve i prirodna bogatstva. Također, satelit će biti lansiran i kako bi se obilježio jedan od najznačajnijih dana u Sjevernoj Koreji - rođendan pokojnog Kim il-sunga koji je 15. travnja.

SAD i druge zemlje pak smatraju da je ta vježba prikriveni test lansiranja dalekometnog projektila, koje je u suprotnosti s rezolucijama UN-a i sa sporazumom između SAD-a i Sjeverne Koreje postignutim prošlog mjeseca.

Satelitske snimke koje je snimio satelit GeoEye prije nekoliko dana pokazuju prazan pogon za lansiranje u Tongchang-riju, oko 50 kilometara od kineskog grada Dandonga koji se nalazi na granici sa Sjevernom Korejom. Analitičari tu lokaciju opisiju kao novu, pogodniju lokaciju koja će Sjevernoj Koreji omogućiti da ispali rakete sa zapadne obale kako bi izbjegla lansiranje preko drugih zemalja. Ovo lansiranje će biti četvrto te vrste od 1998. godine kada je Pjongjang poslao dalekometnu raketu iznad Japana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene