Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na meti vojne institucije, banke

Sve razotkrio poznati ruski laboratorij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) smislila je način kako špijunski software sakriti u hard diskove proizvođača Western Digital, Seagate, Toshiba i ostalih kompanija, što NSA-i omogućuje prisluškivanje većine svjetskih kompjutora, tvrde znanstvenici i bivši operativci.

Radi se o velikom broju špijunskih programa koje je otkrio Laboratorij Kaspersky, proizvođač sigurnosnih programa iz Moskve koji je otkrio niz zapadnih operacija vezanih uz kibernetičku špijunažu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na meti 20 najvećih Cyber napad na američke banke, Iran odbacuje povezanost Slika nije dostupna Naoružani sredstvima Iran se spreman braniti u slučaju 'cyber rata'

Ta tvrtka tvrdi da je u 30 zemalja otkrila osobne PC-e koji su bili inficirani s jednim ili više špijunskih programa. Najviše inficiranih kompjutora otkriveno je u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Afganistanu, Kini, Maliju, Siriji, Jemenu i Alžiru.

Na meti su bile vladine i vojne institucije, telekomunikacijske tvrtke, banke, tvrtke za energetiku, nuklearni znanstvenici, mediji i islamski aktivisti.

Kaspersky odbija javno imenovati zemlju koja stoji iza te špijunske kampanje, ali tvrdi da je blisko povezana sa Stuxnetom, cyber-oružjem kojim je NSA napao iranska postrojenja za obogaćivanje uranija.

NSA je agencija zadužena za prikupljanje elektronskih obavještajnih podataka za Sjedinjene Države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene