Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tekućem stanju unatoč -10

Ruski znanstvenici izvadili tekuću krv smrznutog mamuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski znanstvenici iz smrznutog su mamuta pronađenog ovog tjedna u Sibiru izvadili izvrsno sačuvanu krv i dijelove mišićnog tkiva.

Ekipa znanstvenika sa sveučilišta u Jakutsku na ekspediciji u sjeverno-istočnim krajevima Rusije mamutovu krv pronašla je u ledenim 'komorama' ispod tijela mamuta, piše Reuters. Ovo je prvi puta da znanstvenici mogu proučiti tako dobro sačuvanu mamutovu krv.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

>> Ilok: Kopali septičku jamu, iskopali mamuta!

Vjeruju da je mamut živio u razdoblju prije 10 do 15 tisuća godina, a zahvaljujući permafrostu, tlu koje se nalazi na temperaturi točke topljenja vode ili nešto ispod nje, tkivo velikog sisavca i njegova krv ostali su odlično sačuvani. 'Tkivo izgleda svježe, crvenkasto je pojedinim dijelovima, čak ima i svjež miris', rekao je Semjon Grigorjev, član ekipe i direktor Muzeja mamuta, koji djeluje u sklopu sveučilišta u Jakutsku, gradu nekoliko stotina kilometara udaljenom od arktičkog kruga.

Mamutova krv ostala je u tekućem stanju unatoč tome što je temperatura na tom mjestu 10 stupnjeva ispod ništice. 'Stavili smo uzorak krvi u duboko smrzavanje. Još se uvijek nije smrznula, iako je sada na -17 stupnjeva. Moramo proučiti uzorak kako bismo iznijeli bilo kakve zaključke', kaže Grigorjev sugerirajući da u sastavu krvi možda ima elemenata koji su omogućavali životinjama da prežive iznimno duge i iznimno hladne zime.

Inače, znanstvenici pretpostavljaju da je drevni sisavac uginuo od gladi nakon što je zapeo u močvari, za koju se pretpostavlja da se u to vrijeme nalazila na mjestu gdje je sada pronađen. Iz krvi će biti izuzet DNK životinje, a već neko vrijeme traju nagađanja o mogućem pokušaju kloniranja izumrlog sisavca. Svako prijašnje nastojanje u tom smjeru bilo je neuspješno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene