Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osđen na 14 godina

Ruski sud 17. svibnja o žalbi bivšeg tajkuna Hodorkovskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski sud najavio je da će 17. svibnja početi razmatrati žalbu bivšeg ruskog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog na presudu kojom je lani u prosincu osuđen na 14 godina zatvora zbog krađe 218 milijuna tona nafte iz Jukosa i pranja novca.

Hodorkovski je prvo osuđen 2005. zbog prijevare i utaje poreza a zatim mu je u drugom suđenju, godinu dana prije predviđena izlaska iz zatvora, zatvor produžen do 2017. 14-godišnja kazna izrečena bivšem ruskom tajkunu uključuje prvu osmogodišnju kaznu, a u nju je uračunato vrijeme koje je proveo u zatvoru od uhićenja 2003.

Branitelji Hodorkovskog i njegovog suosuđenog suradnika Platona Lebedeva optužili su nakon presude ruskog premijera Vladimira Putina za pritisak na sud. Putin je dva tjedna prije izricanja presude branio izricanje zatvorske kazne rekavši da 'lopov mora biti u zatvoru'. Pomoćnik suca je prošlog mjeseca podnio ostavku nakon što je rekao da je presuda diktirana odozgo.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna 'Lista sumnjivih' BiH ipak pod posebnim nadzorom! Uz bok Iranu i Sjevernoj Koreji...



Objava kazni protiv bivšeg vlasnika naftne tvrtke Jukos Hodorkovskog i predsjednika uprave Menatepa Lebedeva izazvala je brojne reakcije i veliku pažnju međunarodne javnosti zbog sumnje da se radi o politički motiviranom procesu. Optužbe za pronevjere i izbjegavanje plaćanja poreza Hodorkovski ustrajno odbacuje kao lažne, tvrdeći kako je žrtva montiranog procesa kojim se htjelo razbiti njegovo poslovno carstvo i uništiti društveni utjecaj.

Svoje negdašnje golemo bogatstvo Hodorkovski je počeo stjecati ranih 90-ih kupujući pod nerazjašnjenim okolnostima državne tvrtke, među kojima i naftni koncern Jukos, koji je pod njegovim vodstvom u jednom trenutku proizvodio više nafte nego zemlja članica OPEC-a Katar.

U početku proteklog desetljeća počeo se javno zauzimati za transparentnost u ruskom poslovnom svijetu, ozloglašenu po korumpiranosti. Političke ambicije su mu porasle i počeo je financirati rusku političku oporbu i nevladine udruge, pa je na sebe navukao bijes tadašnjeg predsjednika, a današnjeg premijera Vladimira Putina. On ga je već mnogo puta javno usporedio s američkim zloglasnim gangsterom Alom Caponeom ili prevarantom Bernijem Madoffom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene