Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na izjave britanskog ministra

Ruski senator izjavio da bi Velika Britanija u nuklearnom napadu bila izbrisana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija, koja je nedavno rekla da bi mogla pokrenuti preventivni nuklearni udar "u krajnje ekstremnim okolnostima", riskira biti "izbrisana s lica Zemlje", rekao je zamjenik šefa.

"Izjava britanskog Ministra obrane Michaela Fallona poziva na oštre reakcije i ne bojim se ići previše daleko. U najboljem slučaju, ova izjava može se promatrati kao element psihološkog rata, koji u ovom kontekstu izgleda osobito revoltan", napisao je Frants Klinčević na Facebooku.

Pročitajte i ovo Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

"Postavlja se pitanje: koja bi zemlja mogla biti ciljana od strane Velike Britanije?", izjavio je zamjenik šefa Odbora za obranu i sigurnost Saveza Federacije. "U slučaju da Velika Britanija napadne nuklearnu silu - Velika Britanija, koja nema ogroman teritorij, doslovno će biti obrisana s lica zemlje protuudarom", rekao je Klintsevich.

"U slučaju ciljanja zemlje koja nije nuklearna, to će podsjetiti na američki nuklearni napad na Hirošimu i Nagasaki", dodao je. Klintsevichev komentar dolazi nakon što je Fallon u ponedjeljak rekao kako je Velika Britanija spremna provesti preventivni nuklearni udar protiv svih neprijatelja, čak i ako Britanija nije pod direktnim napadom. "U najekstremnijim okolnostima jasno je da ne možete isključiti uporabu nuklearnog oružja kao prvi odgovor", rekao je Fallon, no nije naveo što "najekstremnije okolnosti" podrazumijevaju.

Četiri podmornice u Velikoj Britaniji koje djeluju pod Tridentovim nuklearnim programom bit će obnovljene nakon prošlogodišnjeg glasovanja u Donjem domu. Očekuje se da će taj potez koštati do 225 milijardi funti (oko 285 milijardi dolara) tijekom svog životnog vijeka, a trenutno se vodi žustra rasprava među Torijevaca i Laburističke stranke na tu temu.

Nedavno izvješće Instituta UN-a za istraživanje razoružanja (UNIDIR) pokazalo je da je prijetnja detoniranja nuklearnog oružja, slučajno ili namjerno, najvjerojatnija u 26 godina od raspada Sovjetskog Saveza. Ipak, odnosi između nuklearnih sila se nažalost i dalje pogoršavaju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene