Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ruski oligarh

Cure nepoznati detalji, bio je uključen u razmjenu zarobljenika među kojima je bio i Navaljni: Sastao se s Putinom u vrijeme njegove smrti?

Fotografija Alekseja Navaljnog
Fotografija Alekseja Navaljnog Foto: Afp
Prema pisanju CNN-a, ruski oligarh Roman Abramovič bio je uključen u razmjenu zatvorenika među kojima je bio i Aleksej Navaljni u vrijeme kada je Navaljni ubijen.

Ruski oligarh Roman Abramovič bio je umiješan u razmjenu zarobljenika između više zemalja, među kojima je bio i ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni koji je prošlog mjeseca ubijen.

Dvogodišnji proces pokušaja oslobađanja Navaljnog počeo se ubrzavati kada je Abramovič posjetio Moskvu posljednjih mjeseci, rekla su dva izvora za CNN. Nekoliko je izvora reklo da je i bivša američka državna tajnica Hillary Clinton također bila umiješana u pregovore.

Abramovič je pod sankcijama na Zapadu te većinu vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zadržao je vezu s Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima u pregovorima da se sukob okonča.

Jedan izvor upoznat s Abramovičevom kretanju rekao je da je on otputovao u Moskvu kako bi se sastao s dužnosnicima u Kremlju. CNN nije mogao neovisno potvrditi kada je Abramovič otišao u Moskvu, kao ni izvještaje nezavisnih ruskih medija u petak da se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni umro u kaznionici u Sibiru 16. veljače.

Pročitajte i ovo Nestao Luka Stepišnik policija treba pomoć Nestao 25-godišnji Slovenac, posljednji puta viđen u Hrvatskoj

Izvor blizak Navaljnog rekao je da su 15. veljače primili vijest da je Putinu isporučena poruka, a ključna suradnica Navaljnog, Marija Pevčih rekla je nakon smrti Navaljnog da je Abramovič isporučio prijedlog njegove zamjene. Dodala je da je Abramovič neformalni pregovarač u komunikaciji s američkim i europskim dužnosnicima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je 11 dana nakon smrti Navaljnog na pitanje zna li je li Abramovič razgovarao s Putinom o razmjeni zatvorenika rekao da to nije pitanje za njega, već Abramovičeve predstavnike.

Pročitajte i ovo Joe Biden U okviru kampanje VIDEO Biden objavio video u kojem progovorio o svojim godinama: "To nije nikakva tajna"

Jedan je zapadni diplomat prošlog tjedna rekao za CNN da su na ljestvici od jedan do deset izgledi za razmjenu dosegli sedam ili osam u vrijeme kada je ruski kritičar ubijen.

"Ponuda se može dati tek nakon što se neformalno prihvati. Tako to funkcionira u ovim pregovorima. Nije bilo službene ponude upućene Rusiji u vrijeme njegove smrti", komentirao je američki dužnosnik.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene