Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže jamstvo sigurnosti

Rusiji nejasno pitanje američkog proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusiji nije jasno što joj Washington nudi kada je u pitanju američko-europski raketni štit, ali će uskoro dati svoj odgovor na planove uspostave presretačkih projektila u regiji, izjavio je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev koji je na Havajima sudjelovao na summitu APEC-a.

SAD je pozvao Rusiju da, koristeći vlastite radare, nadgleda razmještanje presretačkih projektila koji bi štitili Europu od zemalja poput Irana.

'Nažalost, za sada nema nikakvih sporazuma i ne razumijemo baš sasvim što nam to naši partneri nude', rekao je Medvedev. Kazao je da će Rusija uskoro dati širu procjenu o tome kako će reagirati na razvoj događaja, sada i poslije druge faze najavljene za 2015. Rusija traži jamstva da presretački projektili neće ni na koji način potkopati njezinu sigurnost.

Uspostava proturaketnog štita najavljena je u četiri faze. Druga faza u Rumunjskoj postat će operativna 2015., a kompletni sustav 2020. godine. Usprkos ruskom zahtjevu, Washington odgovara da neće biti u mogućnosti ponuditi nikakva pravno obvezujuća jamstva jer bi to zahtijevalo odobrenje Kongresa. Kongres se protivi bilo kakvim ograničenjima vezanim uz američki proturaketni projekt. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene