Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija želi jedina eksploatirati Uzbekistanski plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzbekistan ne bi trebao drugim državama, osim Rusije, omogućiti eksploataciju svojih ležišta plina, rekao je zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov otvarajući veliko plinsko polje u Hauzaku.

'Ruske tvrtke kao što je Lukoil, obavljaju ovaj projekt prema najboljim tehničkim i ekološkim standardima i poštuju kriterije za očuvanje okoliša, za razliku od stranih poduzeća koja posluju u Rusiji', izjavio je Ivanov.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete

'Zbog čega onda pružiti drugim poduzećima, osim ruskih da zarađuju', zapitao se Ivanov.

Zapadne energetske tvrtke bili su kritizirane zbog nepoštivanja ruskih ekoloških normi. Stoga su prošle godine nizozemska kompanija Royal Dutch Shell i japanske Mitsui i Mitsubishi morale dio svog posla na projektu Sahalin 2 prepustiti ruskome gigantu Gazprom.

Ivanov je zajedno s vlasnikom Lukoila, Vagitom Alekperovim, pustio u eksploataciju četiri nalazišta plina.

Eksploataciju tih nalazišta obavlja mješovito poduzeće koje je 90 posto u vlasništvu ruske tvrtke, a 10 posto u vlasništvu države Uzbekistan.

Prema sporazumu iz 2004., sklopljenom na 35 godina, više od 200 milijardi prostornih metara plina crpit će se iz tri velika nalazišta u regiji Buhara te s jednog nalazišta na sjeveru Uzbekistana.

Uzbekistan, bivša sovjetska republika u središnjoj Aziji, još je
prilično zatvoren za strane ulagače, a raspolaže velikim rezervama plina te infrastrukturom iz doba Sovjetskog Saveza.

U 2006. godini Uzbekistan je proizveo oko 60 milijardi m3 plina, od čega je 12 milijardi izvezla.

U Hauzaku su dokazana ležišta plina od 283 milijardi m3.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene