Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija zatvorila reaktor za proizvodnju atomskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je objavila da je zatvorila reaktor za dobivanje obogaćenog plutonija prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama o smanjenju rizika koje predstavljaju nuklearne elektrane iz vremena Hladnoga rata.

Reaktor u tajnoj nuklearnoj elektrani u Sibiru koju je osnovao bivši sovjetski vođa Staljin, zatvoren je u nedjelju, 45 godina nakon što je počeo proizvoditi obogaćeni plutonij za sovjetski nuklearni program.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježala devet mjeseci Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja

'Reaktor ADE-4 konačno je zatvoren u nedjelju ujutro', rekao je glasnogovornik nuklearke, izgrađene u zatvorenom sibirskom gradu Seversku, ranije poznatom kao Tomsk-7.

Nakon kraja Hladnog rata, plutonij više nije bio potreban ruskom programu nukelarnog naoružanja, no reaktori su ostali aktivni zbog grijanja i proizvodnje električne energije za potrebe lokalne zajednice. Američko ministarstvo energetike procijenilo je svojedobno da je nuklearka tjedno proizvodila dovoljno plutonija za izradu sedam nuklearnih bombi.

Neiskorišteni plutonij pohranjen je u elektrani zbog čega su se uzbunile udruge za zaštitu okoliša, unatoč uvjeravanjima ruskih vlasti kako su njezine nukearke propisno zaštićene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene