Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija zatvara regionalne urede British Councila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske su vlasti danas naredile regionalnim uredima British Councila, organizacije koja promiče britansku kulturu u inozemstvu, da prekinu s radom s 1. siječnjem sljedeće godine, što je dodatno unazadilo loše diplomatske odnose dviju zemalja zadnjih mjeseci.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je British Council prekršio pravila konzularnog rada i nije službeno registrirao svoje regionalne urede.

Pročitajte i ovo Potpis Tomislava Tomaševića u uredu gradonačelnika Izazovni zadaci Na vratima ureda zagrebačkog gradonačelnika novo ime: Tomašević od sutra preuzima vlast Dario Juričan - 2 pismo plenkoviću Dario Juričan traži ured u Visokoj uz janjce i vino: ''Grabar-Kitarović promovirat će Hrvatsku iz svoje špajze''

Rad na rješavanju zakonskog statusa Councila zaustavljen je nakon što su Britanci protjerali četvero ruskih diplomata iz Londona, što je bila posljedica diplomatskog spora oko ubojstva Aleksandra Litvinjenka prošle godine u Londonu.

"Neprijateljske akcije britanske strane iz srpnja ove godine prema Rusiji, praćene uvođenjem čitavog niza diskriminatornih mjera, unazadile su naše napore da pripremimo taj dokument", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

"Stoga smo morali suspendirati aktivnosti British Councila,
uključujući i projekte u tijeku, sve dok se ne postigne sporazum između dviju zemalja", dodaje se u priopćenju, uz napomenu da odredba stupa na snagu 1. siječnja 2008. godine.

Odnosi između Britanije i Rusije na najnižoj su razini od Hladnog rata nakon što je Moskva odbila izručiti bivšeg agenta KGB-a Andreja Lugovoja kojeg britanske vlasti optužuju za ubojstvo drugog bivšeg agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu prošle godine. Od tada su obje
zemlje protjerale po četiri diplomata sa svake strane.

Rusko ministarstvo sada tvrdi da je British Council, čiji rad
financira vlada u Londonu, od 1991. otvorio 15 regionalnih ureda u Rusiji i da je s tim u svezi u više navrata bilo prekršeno rusko zakonodavstvo u financijskom i poreznom području, te da je Council obavljajući poslove u zgradama britanskih konzulata u Jekaterinburgu i Sankt Peterburgu prekršio i Bečku konvenciju.

Britanski Foreign Office odgovorio je da su aktivnosti Councila u potpunosti usklađene s pravilima ruskog i međunarodnog zakonodavstva te da je nekorektno jednu isključivo kulturnu instituciju uplitati u politička pitanja kakav je slučaj Litvinjenko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene