Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija zaprijetila Danskoj

'Pridružite li se NATO-u postat ćete meta naših nuklearnih prijektila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija zaoštrava odnose s Danskom. Iz te zemlje stiže neobična poruka, koja je zapravo izravna prijetnja.

Rusija, koja je krenula u ofenzivu na Baltiku, upozorila je Dansku da se ne pridružuje NATO-u. 'Nisam siguran da Danska razumije posljedice pridruživanja raketnom štitu NATO-a. U tom će slučaju njihovi ratni brodovi biti meta za ruske nuklearne projektile', izjavio je Mikhail Vanin, ruski ambasador u Danskoj, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Reakcija iz Danske naravno nije izostala. Tamošnji ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard izjavio je kako su takve izjave 'neprihvatljive', te dodao kako bi Rusija trebala znati da su raketni štitovi NATO-a obrambeni te nisu usmjereni prema toj zemlji.

Rusija završila izvanredne vojne vježbe

Rusija je u subotu završila izvanredne vojne vježbe u kojima je sudjelovalo više od 80.000 vojnika što je bila demonstracija sile u vrijeme napetih odnosa sa Zapadom zbog ukrajinske krize.

Postrojbe su primile naredbu da se vrate u stalne baze, rekao je general pukovnik Andrej Kartapolov, prenijele su ruske agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio vojne vježbe od Crnog mora do Tihog oceana preko Arktika uz raspoređivanje nuklearnih bombardera na Krimu i balističkih raketa u Kaljiningradu, ruskoj enklavi u središtu Europe.

Tajno oružje? Rusija gradi zrakoplov kojim će moći raditi dosad nemoguće

Europske zemlje što graniče s Rusijom žestoko kritiziraju te ruske vojne vježbe, a upućeni ističu da je njihova svrha pokazati Zapadu, a posebice NATO-u, da je Moskva spremna na sve scenarije u pogledu ukrajinske krize.

Sjevernoatlantski savez pojačao je svoje kapacitete u istočnoj Europi kako bi umirio zemlje koje graniče s Rusijom koju Kijev i njegovi saveznici optužuju da šalje postrojbe i oružje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, što Rusija niječe.

NATO je u tri mjeseca rasporedio 3.000 američkih vojnika u baltičkim zemljama, pojačao obranu istočne strane i osnovao novu snagu od 5.000 ljudi te je odlučio osnovati zapovjedni centar u Bugarskoj.

Na susretu sa stotinjak vojnih dužnosnika, među kojima su bili i dužnosnici iz zemalja NATO-a, poput Sjedinjenih Država, pozvanih u posjet ruskom vojnom zapovjednom centru, visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane u subotu je opovrgnuo da se Rusija priprema za napad. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene