Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija žali zbog otkazivanja sastanka o "paktu o euroatlanskoj sigurnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin izrazio je žaljenje zbog otkazivanja rasprave o "paktu o euroatlantskoj sigurnosti" ocijenivši da je to posljedica pritiska Sjedinjenih Država.

"S NATO-om smo bili spremni razgovarati 24. rujna o tom projektu. No prijedlog nije prošao zahvaljujući našim američkim prijateljima koji čine pritisak kako bi spriječili svaku raspravu", rekao je Rogozin.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlučit će sada pred kojim će partnerom, "Europskom unijom ili Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi", razgovarati o tom prijedlogu, rekao je Rogozin.

Situacija je rezultat "američkog hira", rekao je Rogozin koji vjeruje da "Europljani žele surađivati" i "uspostaviti odnose na redovitoj razini".

Međutim, jedan diplomat NATO-a ustvrdio je za agenciju AFP da nema nikakvog neslaganja o tom pitanju među 26 članica NATO-a, od kojih su njih 21 u Europskoj uniji.

Nakon sastanka 19. kolovoza o Gruziji, sve članice NATO-a suglasile su se o prekidu sastanaka Vijeća NATO-a i Rusije sve dok ne bude potpuno primijenjen sporazum u šest točaka o prekidu vatre u Gruziji.

Medvedev je svoj "pakt o europskoj sigurnosti" predstavio početkom lipnja na europskom summitu, a prva rasprava bila je zakazana za 24. rujna.

No pomoćna glasnogovornica NATO-a Carmen Romero odbacila je u srijedu tvrdnje o otkazivanju sastanka i kazala da on nije ni bio službeno stavljen na dnevni red.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene