Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin rekordno popularan, Rusi se ne boje sankcija

Medvedev sprema 'pakleni' plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je proglasila 'potpunu zabranu' uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku vlade.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin znakovi pregrijavanja Je li za Putina najgore prošlo ili ga tek čeka? "Tu su svi simptomi pregrijavanja..."

'U sankcijama nema ništa dobra i ovo nije bila laka odluka, ali smo to morali učiniti', rekao je Medvedev. Zabrana stupa na snagu 7. kolovoza i vrijedi godinu dana.

Medvedev: Još nema odluke o zabrani preleta za europske i američke prijevoznike

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je kazao kako Moskva razmatra zabranu preleta europskim i američkim zračnim prijevoznicima, a za sada se odlučila samo za zabranu korištenja njezina zračnog prostora za ukrajinske prijevoznike.

Ruski mediji prenijeli su u utorak kako Rusija, kao odgovor na sankcije Europske unije zbog krize u Ukrajini, razmatra uvođenje ograničenja ili zabrane europskim i američkim zračnim prijevoznicima korištenja njezina zračnog prostora što bi dovelo do povećanja cijena njihovih letova do azijskih odredišta.

PUTINOVA NAREDBA: Napravite popis proizvoda koje godinu dana Rusija neće uvoziti!

Ruski niskobudžetni prijevoznik Dobroljot, koji je u vlasništvu ruskog Aeroflota, morao je prošloga tjedna otkazati sve letove nakon što je ugovor o najmu zrakoplova otkazan zbog sankcija EU protiv zračnih prijevoznika koji lete na Krim, crnomorski ukrajinski poluotok kojeg je Rusija anektirala u ožujku.

Zabrana bi pogodila europske zračne prijevoznike poput Lufthanse, British Airwaysa i Air Francea ali bi mogla utjecati i na poslovanje Aeroflota koji zarađuje oko 300 milijuna dolara godišnje od preleta stranih zrakoplova kroz ruski zračni prostor.

Lufthansi, British Airwaysu i Air Franceu poznato je da se razmatraju takve zabrane i zabrinuti su zbog gubitaka koji bi mogli dosegnuti milijardu eura nakon tromjesečne zabrane.

Hrvatske tvrtke iz prehrambenog sektora koje će pogoditi sankcije: Podravka, Pik Vrbovec, Belje te tvrtke vezane uz riblje proizvode Ostrea, Cromaris i Sardina. Ograničenja bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike što bi ih dovelo u nepovoljniji položaj u odnosu na azijsku konkurenciju.

Medvedev je istodobno poručio da se sankcije mogu opozvati u slučaju da 'naši partneri pokažu konstruktivni pristup' u pogledu sankcija protiv Rusije, prenose svjetske agencije.

Putin rekordno popularan, Rusi se ne boje sankcija

Popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina dosegla je u kolovozu novu rekordnu razinu od 87 posto, najveću u zadnjih šest godina, po ispitivanju javnog mnijenja čije je rezultate u četvrtak objavio neovisni centar Levada.

Postupke svojeg predsjednika podržava 87 posto Rusa, 22 postotnih bodova više nego u siječnju. Nezadovoljnih je 13 posto prema 34 posto u siječnju.

Riječ je o najvećoj popularnosti ruskog predsjednika od gruzijskog rata 2008., kada je Putina podržavalo 88 posto građana.

Putinova popularnost veća je od 80 posto od aneksije Krima u ožujku. Gotovo nije pala ispod 60 posto od njegova dolaska na vlast 2000.
Popularnost ruskog premijera Dmitrija Medvedeva također se povećala na 71 posto, prema 48 posto u siječnju.

Uz to, 66 posto ispitanika smatra da njihova zemlja ide u dobrom smjeru (43 posto u siječnju), dok 19 posto smatra da ne ide (41 posto u siječnju).

Ispitivanja također pokazuju da se Rusi ne boje sankcija nametnutih njihovoj zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene