Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u inozemstvu

Rusija postigla dogovor sa Sirijom: Hmejmim (p)ostaje trajna ruska zračna baza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska zračna baza Hmejmim u ririjskoj sjeverozapadnoj provinciji Latakija zakonski ne pripada Rusiji. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti pa bi Hmejmim mogao postati nova stalna ruska zračna baza, prva u inozemstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

'Rusija planira pretvoriti vojnu bazu Hmejmim u svoju trajnu vojnu bazu u Siriji i tamo će rasporediti stalni kontingent svojih zračno-svemirskih smaga', kazao je za moskovski list 'Izvestija' Franc Klincevič, prvi zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta federacije za obranu i sigurnost. 'Nakon što usuglasimo pravni status Hmejmim će postati baza ruskih oružanih snaga. Izradit ćemo infrastruktura i naši će vojnici živjeti u pristojnim uvjetima'.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!"

Sa Sirijom je navodno već postignut dogovor da će bez nadoknade i na neograničeno vreme zračna baza Hmejmim postati nova stalna ruska zračna baza, prva takva u inozemstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza, ne računajuči zemlje bivše članice SSSR-a. Ruska Duma navodno bi uskoro trebala ratificirati taj dokument.

Vojnu bazu Hmejmim u Siriji ruska vojska aktivno koristi od rujna 2015. godine, a osigurava je čak 600 ruskih vojnika.

'Rusija shvaća da će, ako se ne budu primjenjivale mjere, velika teroristička prijetnja će stići i do nas. Nešto trebamo napraviti, a kako se ne možemo dogovoriti sa Zapadom o zajedničkom djelovanju jačamo odnose u ovoj regiji sa Sirijom, Iranom i Irakom', kazao je Klincevič.

Bivši glavni urednik iranske novinske agencije MehrNews Hassan Hanizadeh za Sputnik je rekao kako se ruska inicijativa za stvaranje punopravne vojne baze u Hmejmimu prvenstveno promatra kao važan korak prema ostvarivanju sigurnosti i stabilizacije u regiji.

'Bliskoistočne zemlje Sirija, Iran, Irak i Libanon pozdravljaju ovu rusku inicijativu jer Rusija nikada nije imala za cilj vojnu agresiju i kolonizacije ove regije. Svrha ruske vojne prisutnosti je da doprinese stabilizaciji i osigura sigurnost u Siriji i na Bliskom istoku', kazao je Hanizadeh te dodao da su nasuprot tome, američke vojne baze stvorene u raznim dijelovima svijeta, u mnogim regijama samo donijele uništenje i narušile sigurnost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene