Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rubalj jača

Rusija upozorava na inflaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u četvrtak objavila da je kriza nacionalne valute rublja okončana, ali i upozorila da će inflacija vjerojatno porasti iznad 10 posto, što će dodatno otežati probleme s kojima je suočena vlada predsjednika Vladimira Putina u borbi protiv najgore gospodarske krize od 1998.

Rubalj je prošlog tjedna potonuo na najniže razine ikada zbog pada cijena nafte, koja je temelj ruskog gospodarstva, i sankcija Zapada zbog ukrajinske krize zbog kojih ruske tvrtke gotovo da i ne mogu posuđivati novac sa zapadnih tržišta.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

No rubalj je u međuvremenu povratio dobar dio vrijednosti nakon odluka mjerodavnih vlasti da zaustave njegov pad i smanje inflaciju, što je, nakon nekoliko godina gospodarske stabilnosti, zaprijetilo Putinovoj reputaciji političara koji jamči napredak zemlje.

Među donesenim mjerama su povećanje kamatnih stopa s 10,5 na 17 posto i ograničenje izvoza žitarica, te mjere kontrole kapitala.

"Ključna stopa povećana je kako bi stabilizirala stanje na tržištu valuta ... To je razdoblje, po našem mišljenju, prošlo. Rubalj sad jača", rekao je u četvrtak ruski ministar financija Anton Siluanov zastupnicima gornjeg doma ruskog parlamenta, dodavši da će se kamatne stope smanjiti ako stanje ostane stabilno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene