Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Uhićeni borci za prava homoseksualaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski nacionalisti, komunisti i vjernici okupili su se u Moskvi kako bi obznanili svoje planove agresije za predviđen Gay Pride u Rusiji, dok su borci za prava homoseksualaca i jedan Britanac, koji su prosvjedovali ispred zgrade gradonačelnika u Moskvi, uhićeni.

'Dat ćemo sve od sebe da ih (homoseksualce) ne pustimo, spalit ćemo tlo pod njihovim nogama ako treba', moglo se čuti jučer od govornika na anti Gay Pride skupu na kojem se okupilo 200-injak ljudi.

Pročitajte i ovo Zagreb Pride 2023. Objavila policija Zagreb Pride ipak nije prošao sasvim mirno: Privedeno 14 osoba, od kojih 10 maloljetnika Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

Danas su stotine ruskih ultranacionalista krenule prema mjestu prosvjeda i neki od njih su udarali borce za zaštitu homoseksualnih prava prije nego ih je policija razdvojila.

Za to vrijeme aktivisti homoseksualne zajednice u Rusiji lobiraju kod gradonačelnika Jurija Luzhkova da pokuša zaustaviti nasilje koje primjenjuju njihovi protivnici.

Prošle je godine Gay Pride u Rusiji završio nasilno, aktiviste je uhitila policija, zlostavljali su ih militanti kršćani i neonacisti.

Organizatori su za ovu godinu najavili sastanak s gradonačelnikom Luzhkovom na kojem će mu predočiti pismo koje su potpisali međunarodni političari, a u kojem se od njega traži da odobri skup. Smatraju da će im odobrenje gradonačelnika osigurati da ovogodišnji Gay Pride prođe bez nasilja.

Rusija je dekriminalizirala homoseksualnost 1993. godine, ali ruska policija smatra da Gay Pride ni ove godine neće biti službeno odobren.

Na sastanak s gradonačelnikom, s organizatorima Pridea otići će i ruski pop duo Tatu.

'Mislim da ovo nije demonstracija već festival na kojem se svi možemo ujediniti bez obzira na seksualnu orijentaciju', rekla je članica Tatua Julia Volkova.

Na početku prosvjeda koji je okupio nekoliko desetaka boraca za prava homoseksualaca, jedan predstavnik ruske homoseksualne zajednice Nikolaj Aleksejev i još dvojica homoseksualaca su privedena.

Također je uhićen britanac, Peter Tatchell, veteran u borbi za prava homoseksualaca.

Uhićeno je i nekoliko aktivista ekstremne desnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene