Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ozbiljna izjava"

RUSIJA TRAŽI OBJAŠNJENJA OD ERDOGANA "Rekao je da želi okončati vladavinu tiranina Asada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je objavila da očekuje objašnjenja od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je dan prije navodno rekao da želi "okončati vladavinu tiranina" Bašara al-Asada u Siriji.

"To je jako ozbiljna izjava koja je u suprotnosti sa svim njegovim prethodnim izjavama", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, prenosi France Presse.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Donald Trump (Foto: AFP) protiv kurdske milicije Trump pozvao Tursku da ograniči svoje vojne akcije u Siriji

"Nadamo se da će nam naši turski partneri to objasniti u najkraćem mogućem roku", dodao je.

Putin se još nije oglasio

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije se još o tome oglasio.

Erdogan je u utorak, na jednom skupu u Istanbulu, rekao da turska vojska angažirana u Siriji od ovog ljeta ima samo jedan cilj: okončati vladavinu tiranina Asada i ništa drugo.

"Po mojim procjenama, gotovo milijun ljudi poginulo je u Siriji. Djeca, žene i muškarci ginu i dalje bez iznimki. Gdje su Ujedinjeni narodi? Što rade? Jesu li u Iraku? Ne. Zagovarali smo strpljenje, ali naposljetku nismo mogli više trpjeti i morali smo ući u Siriju zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom (FSA)", rekao je.

"Zašto smo ušli? Nismo bacili oko na sirijski teritorij. Riječ je o tome da se zemlju vrati pravim vlasnicima. To znači da smo ondje radi uspostave pravde. Ušli smo onamo kako bismo okončali vladavinu tiranina al-Asada koji terorizira državnim terorom. (Nismo imali) nikakav drugi razlog", rekao je, kako prenosi turski list Hurriyet.

Turska vojska pokrenula je u kolovozu operaciju u Siriji tvrdeći da ima za cilj protjerivanje džihadista iz područja uz svoju granicu i zaustavljanje napredovanja kurdskih milicija u Siriji.

Rusija pruža zračnu podršku sirijskom režimu

Uz potporu Turske, oporbene snage su oslobodile uporišta Islamske države Džarablus i Al Rai te jako simboličan grad Dabik, bez nekog većeg otpora.

Prošli tjedan, turski glavni stožer optužio je sirijski režim za smrt četvorice turskih vojnika u Siriji, prvi put od ulaska turskih snaga na sirijski teritorij.

Taj incident bio je predmet telefonskog razgovora prošli petak između Erdogana i Putina.

Incident se dogodio 24. studenoga, točno na prvu godišnjicu turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova.

Rusija od 30. rujna 2015. pruža zračnu potporu sirijskom režimu, koji upravo vodi veliku bitku za strateški važan Alep. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene