Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija testirala balističke rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je ovoga vikenda pokusno ispalila dvije balističke rakete i bombardirala maketu grada, no analitičari ocjenjuju da je to pokazivanje vojne spremnosti bilo namijenjeno unutarnjim potrebama te da nije predstavljalo upozorenje Zapadu.

Vježbe, od kojih je neke nadgledao predsjednik Dmitrij Medvedev, a sve ih je prenosila televizija, uslijedile su nakon tjedana razmjene ljutitih izjava sa Sjedinjenim Državama zbog rata u Gruziji ovoga kolovoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan prizor VIDEO Putnički avion slijeće u Izrael, a u pozadini proturaketni sustav obara projektile Hamasa Ilustracija Iz minute u minutu VIDEO Hamas tvrdi da Izrael na staje s napadima na bolnice: "Bombardirane su tri, otvorena je i snajperska paljba"

U subotu je Medvedev pratio uspješno lansiranje interkontinentalne rakete Sineva iz podmornice u Barentsovu moru. Raketa je pogodila virtualnu metu blizu ekvatora u Pacifiku što je njezin prvi let na toj razdaljini.

Idućega je dana Medvedev izvršio inspekciju vojnog kozmodroma Plesetska na sjeverozapadu Rusije gdje je pratio i pokusno lansiranje rakete Topol koja može nositi i nuklearno oružje, a koja je pogodila metu na ruskoj pacifičkj obali.

Tijekom vikenda 12 zrakoplova Tu-160 i strateški bombarderi Tu-95MS ispalili su više krstarećih raketa koje su uništile maketu grada na području Arktika.

Razmjeri i intenzitet vježbe bili su neuobičajeni, ali su mogućim protivnicima malo toga dokazali o ruskim vojnim kapacitetima, rekao je analitičar Stanislav Belkovski.

Belkovski, voditelj neovisnog Instituta za nacionalnu strategiju, ocijenio je kako je riječ o kampanji 'za odvraćanje pozornosti javnosti s financijske krize' te nastojanju da se javnosti pokaže kako Rusija još uvijek ima postignuća u vojnom sektoru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene