Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi u usponu

Rusija Srbiji daje kredit od milijardu dolara te dogovaraju 'Južni tok'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi Rusije i Srbije su u usponu, ustvrdili su nakon sastanka u utorak u Beogradu srbijanski predsjednik Boris Tadić i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, tijekom čijeg su današnjeg posjeta dvije zemlje potpisale više bilateralnih sporazuma o suradnji.

'Naši odnosi su u usponu. Veliki projekti o kojima smo razgovarali i oko kojih je postignut dogovor dokaz su strateškog karaktera naših odnosa', rekao je ruski predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim srbijanskim domaćinom. Govoreći o aktualnim zajedničkim projektima, Medvedev je posebice istaknuo one u području energetike, navodeći primjer modernizacije Naftne industrije Srbije (NIS, čiji je većinski vlasnik ruski Gazprom), koja ima za cilj postati regionalni energetski lider, te skladišta plina Banatski Dvor, u vezi s kojim su dvije zemlje danas potpisale ugovor. Ruski predsjednik rekao je također da Rusija i Srbija imaju bliska stajališta o međunarodnim i sigurnosnim odnosima u Europi i svijetu te naglasio da će Rusija nastaviti podupirati Srbiju u vezi s Kosovom.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Srbijanski predsjednik Tadić istaknuo je da je od ruskog predsjednika dobio pozitivan odgovor vezano uz rusku kreditnu potporu Srbiji. 'Naišli smo na pozitivan odgovor predsjednika Rusije i ruske vlade vezano uz naš zahtjev za kreditnu potporu Srbiji, ali istodobno zajednički sudjelujemo u projektu Južni tok', istaknuo je Tadić. Kako se najavljivalo ovih dana, riječ je o kreditu vrijednom milijardu dolara, o čemu bi dvije strane do kraja dana trebale postići konačan dogovor. Istaknuvši kako je riječ o prvom susretu jednog ruskog i srbijanskog predsjednika na teritoriju Srbije, Tadić je sastanak s Medvedevom ocijenio povijesnim. Zahvalivši na ruskoj potpori srbijanskoj teritorijalnoj cjelovitosti, on je te dodao kako će Srbija ostati dosljedna svojoj politici u pogledu neovisnosti Kosova i nastaviti ustrajati na poštivanju međunarodnog prava, no i na tome da ne prizna kosovsku neovisnost.

Srbijanski mediji prenijeli su kako su se dvojica predsjednika dogovorili o ruskom kreditu Srbiji te da će 200 milijuna biti namijenjeno srbijanskom proračunu, dok će se o preostalim sredstvima dogovoriti stručni timovi dvije zemlje. Na sastanku izaslanstava dviju zemalja potpisano je više bilateralnih sporazuma - o suradnji u izvanrednim situacijama, u području unutarnjih poslova, kulture, obrazovanja i sporta, dok su memorandume o suradnji potpisala ministarstva gospodarstva dviju zemalja te predstavnici dvaju parlamenata. Predstavnici ruskog Gazproma i Srbijagasa potpisali su sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća za skladištenje plina u Banatskom Dvoru te aneks ugovora o plinovodu 'Južni tok', vezano uz izgradnju plinovoda u dužini od 450 km kroz Srbiju. U nastavku posjeta Medvedev bi se trebao obratiti zastupnicima u srbijanskom parlamentu, posjetiti Sinod Srpske pravoslavne crkve, a zatim nazočiti svečanoj akademiji u povodu 65. godina od oslobođenja Beograda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene